Het zit ‘m in elk detail: “Bardet kan naast Tourzege grijpen met die foute tijdrithelm”
Foto: BELGA

Alle details zijn belangrijk in de Tour de France. Het is het mantra van alle klassementsrenners, maar soms moeten ze er even aan herinnerd worden. Zo kan Romain Bardet – de Franse hoop op de eindzege in Parijs – mogelijk de Tour verliezen door een foute helmkeuze in de tijdritten. Dat vertelde specialist windfysica Bert Blocken vrijdagavond in de Tourtalkshow Vive le Vélo op één.

Alle nieuws uit de Tour de France 2017 op Sportwereld.be!
   Bekijk hier de tussenstand in alle klassementen
   Ontdek hier alle etappes

Het codewoord voor een tijdrit is aerodynamica. Hoe aerodynamischer – lees: hoe afgelijnder, hoe minder luchtweerstand – hoe sneller je kan fietsen. Daarbij is de helmkeuze van cruciaal belang, om je luchtweerstand zo klein mogelijk te maken. En net daar maakt Romain Bardet en zijn ploeg AG2R-La Mondiale een verkeerde keuze, vindt Bert Blocken. Hij is een specialist windfysica aan de Technische Universiteit van Eindhoven en verklaarde zich gisteravond nader in Vive le Vélo.

Het zit ‘m in elk detail: “Bardet kan naast Tourzege grijpen met die foute tijdrithelm”
Bij de druppelvormige helm (r.) is duidelijk te zien dat de lucht mooi van de rug glijdt, in tegenstelling tot de afgeknotte helm, waarbij het gat in de nek lucht opvangt. Foto: Sporza

“Zijn afgeronde helm kan hem de eindzege kosten”, legde Blocken uit. “Zijn helm is niet aerodynamisch. In de twee tijdritten kost hem dat zo’n 47 seconden.” Bardet kiest dus beter voor de traditionele druppelvormige helm. “Daarbij wordt de luchtstroming geleidelijk over de helm geleid. Bij Bardet zit er een gat achter de helm, wat zorgt voor turbulentiezuiging en dat werkt heel negatief.” Blocken heeft de Fransman dan ook aangeraden om af te stappen van de afknotte helm.

Het zit ‘m in elk detail: “Bardet kan naast Tourzege grijpen met die foute tijdrithelm”
Froome maakt wel gebruik van de druppelvormige tijdrithelm. Foto: BELGA

In Düsseldorf op dag één van de Tour de France boekte Bardet één seconde tijdswinst op de huidige leider Fabio Aru met zijn slechte helm. Dan lijkt het ons een niet zo slecht idee om de raad van Blocken op te volgen, wil hij een kans maken op de eindzege. Momenteel staat de Fransman op 25 seconden van zijn Italiaanse uitdager.