CDH wil nu ook regeringswissel in Brussel
Foto: Photo News

Brussels CDH-minister Celine Fremault roept Défi op om over een andere meerderheid na te denken in de Brusselse regering. ‘Er zijn machtspelletjes achter mijn rug gebeurd', zegt de politica. Minister-president Rudi Vervoort beschuldigt CDH van 'geheugenverlies' in deze zogezegde 'affaire'

Terwijl het CDH en de MR onderhandelen voor een nieuwe Waalse regering, neemt de partij van Benoît Lutgen voor de eerste keer afstand van de PS in Brussel.

In een interview met L’Echo zegt Brussels CDH-minister Celine Fremault dat de hoofdstad een andere meerderheid nodig heeft. Zonder de PS dus. ‘Ik roep Olivier Maingain op om naar andere mogelijkheden te kijken’, zegt ze.

De Brusselse CDH verwijst onder meer naar een seminarie van Samusocial in de Ardennen in februari 2017 waaraan kabinetsleden van minister-president Rudi Vervoort en Pascal Smet aan deelnamen. Dat is volgens de partij een voorbeeld van het slecht bestuur onder het socialistisch systeem.

‘We kunnen niet meer zeggen dat de stad Brussel alleen verantwoordelijk is voor slecht bestuur, het gaat verder dan dat’, zegt Fremault. ‘Er zijn machtspelletjes achter mijn rug gebeurd.’

Vraag is of Olivier Maingain zal ingaan op de vraag van het CDH. Wat hem betreft, liep het prima in de Brusselse regering. Dat herhaalde hij vrijdag in verschillende interviews: de crisis van Samusocial en de PS, dat is Brussel-stad, niet het gewest. Geen enkele reden om die coalitie dus op de helling te zetten, vindt hij. Als Maingain voet bij stuk houdt, blijft in Brussel de coalitie tussen de PS, het CDH en Défi overeind.

De Brusselse minister-president, Rudi Vervoort (PS), zit volledig op dezelfde lijn. Volgens Vervoort gaf het Brusselse CDH ook niet te kennen dat het uit de regering wil. Tot nu dus.

Kabinet-Smet: 'Alle kosten zelf betaald'

Het kabinet van Pascal Smet zegt dat zijn kabinetsmedewerkster, die ook regeringscommissaris was bij Samusocial, op het betreffende seminarie was voor een werkvergadering - ze kwam er een ordonnantie over daklozenbescherming toelichten. De vrouw zou er niet het hele weekend aanwezig geweest zijn en alle kosten zelf betaald hebben.

Smet reageert niet op het pleidooi van Fremault voor een regeringswissel. Wel is men bij de Vlaamse socialisten verbaasd dat Fremault er zo zwaar aan tilt dat de andere regeringscommissaris, afkomstig van haar kabinet, niet aanwezig was. Volgens de SP.A zag ze in het verleden zelf organisaties als Samusocial apart en was dat nooit een probleem. 'Het is niet zo dat twee ministers van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie als Siamese tweeling moeten functioneren', klinkt het. De verontwaardiging van Fremault wordt gezien als onderdeel van een 'breder politiek manoeuvre'.

Ook zou op het seminarie de financiering besproken zijn van een gebouw dat Samusocial gebruikte op de Brusselse Poincarélaan. Volgens het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort was dat de reden van de aanwezigheid van zijn kabinetsmedewerker.

'Geheugenverlies'

Het kabinet stuurde zaterdag een persbericht uit waar het een e-mail aan toevoegde van Stéphane Nicolas, kabinetschef van Fremault. Uit die e-mail moest blijken dat CDH op de hoogte werd gehouden over de stappen die ondernomen werden door het kabinet van Fremault, dat van Smet en dat van Vervoort, om de financiering te regelen.

Vervoort beschuldigt CDH van 'geheugenverlies' en spreekt van een zogezegde 'affaire' die als voorwendsel moet dienen om de stekker uit de Brusselse regering te trekken. Eerder had CDH al uitdrukkelijk afstand genomen van de PS in Wallonië.

Vincent De Wolf, fractieleider van MR in het Brusselse parlement, eiste een spoedzitting van de onderzoekscommissie naar Samusocial waarop zowel Vervoort, Smet als de twee kabinetsmedewerkers zouden gehoord worden.