'Gedaan met pony's die rondjes stappen onder luid muziekgedreun'
Foto: VTM
Pony’s zijn vanaf 1 januari 2019 niet langer toegelaten op Brusselse kermissen. Door dat voorstel goed te keuren, volgt de Brusselse regering het voorbeeld van Gent, Antwerpen, Bredene, Leuven en Waterloo.

In minstens acht Brusselse gemeenten – waaronder Brussel, Jette en Etterbeek – zijn pony’s nog altijd een kermisattractie. Hoewel gemeenten zelf al langer een verbod kunnen uitvaardigen, vroegen de Brusselse gemeenten zelf om een gewestelijk plan.

‘Ik krijg regelmatig klachten van burgers en dierenrechten­organisaties die vragen hebben bij de behandeling van kermispony’s’, zegt Brussels staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V). ‘Kinderen moeten op jonge leeftijd in contact komen met dieren. Kinder- of stadsboerderijen lijken daarvoor geschikter. Pony’s die rondjes stappen­ ­onder het gedreun van luide muziek en het lawaai van andere attracties, kan niet meer. Ik zal daarom overgangsmaatregelen uitwerken en voorstellen formuleren voor een heroriëntatie van de betrokken foorkramers.’

Het verbod volgt op een eerdere beslissing uit 2013. Toen legde een koninklijk besluit al een aantal maatregelen op. Zo moet de grond altijd bedekt zijn met rubber of zagemeel om de ergste schokken op te vangen.

‘Wij zijn verheugd met deze beslissing’, zegt Gaia-directeur Ann De Greef. ‘Pony’s horen al lang niet meer thuis op een kermis. Hopelijk volgen de andere gewesten snel.’