Amerikaanse dokter mag baby Charlie evalueren

Een Amerikaanse dokter die gespecialiseerd is in experimentele therapieën, mag begin volgende week de doodzieke Charlie Gard onderzoeken. Dat heeft een Britse rechter vrijdag beslist.

De Britse baby Charlie Gard heeft een uiterst zeldzame genetische afwijking. Daardoor is hij blind en doof, en zonder assistentie kan hij niet ademen of bewegen. Toch willen zijn ouders hem koste wat het kost zo lang mogelijk in leven houden. Dat maakt zijn lot de inzet van een bitter getouwtrek, waar een Britse rechter vrijdag een beslissing over nam.

De ouders van Charlie wilden toestemming om hun baby naar de VS te vliegen om hem te laten behandelen met een alternatieve therapie. Die zou Charlie niet redden, maar hem wel wat langer in leven houden. De rechter heeft nu beslist dat Charlie het ziekenhuis waar hij gehospitaliseerd ligt, niet mag verlaten, maar dat een Amerikaanse dokter wel naar Charlie mag komen.

Michio Hirano is de dokter in kwestie, een neuroloog aan het medisch centrum van de New Yorkse Columbia universiteit. Hirano werkt aan een experimentele behandeling die hij eerder al toepaste op iemand met een (veel minder ernstige) mitochondriële ziekte - waar ook Charlie aan lijdt. Begin volgende week vliegt hij naar Londen.