Barguil schrijft spectaculaire bergrit op zijn conto
Foto: AP

Warren Barguil heeft de dertiende rit in de Tour de France gewonnen. De Fransman was na een spectaculaire rit van slechts 101 kilometer en op de Franse feestdag sneller dan zijn drie Spaanse medevluchters: Nairo Quintana, Alberto Contador en Mikel Landa. Romain Bardet en Chris Froome probeerden wel maar kregen Fabio Aru niet uit het geel.

Het was van bij de start aanvallen geblazen. Thomas Voeckler snelde als een pijl uit een boog weg. Hij kreeg zijn landgenoot Warren Barguil, de bolletjestrui, mee. Het Franse duo kreeg wat later het gezelschap van zeven tegenaanvallers, waaronder Pieter Vanspeybrouck.

Daarna stak Philippe Gilbert zijn neus aan het venster. Onze landgenoot ging ervan door met Sylvain Chavanel en Alessandro De Marchi. Ondertussen pakte Michael Matthews enkele punten terug op groene trui Marcel Kittel bij de tussensprint van de dag.

Op de eerste beklimming van de dag, de Col de Latrape, vond bollentrui Barguil opnieuw zijn moment gekomen. De Fransman ging op zoek naar het leidende drietal en kreeg twee kleppers met zich mee: Mikel Landa en Alberto Contador. Voorin ging Di Marchi solo terwijl in het peloton stevig werd doorgetrokken.

Na een korte afdaling was het opnieuw klimmen geblazen op de Col d’Agnes. Nairo Quintana viel aan in achtervolging op Contador en Landa, die ondertussen op kop reden zonder Barguil. De Colombiaan kreeg Michal Kwiatkowski, Alexis Vuillermoz en Carlos Betancur mee. Daarachter brak het peloton in stukken en brokken uit elkaar in een enorm aantrekkelijke etappe.

In de daaropvolgende lange afdeling ging Bardet er vlak na de top vandoor met Froome in het wiel. De twee vlogen als gekken naar beneden maar zagen vrij snel in dat hun aanvalspoging vruchteloos was. Landa toonde op de Mur de Péguère de uitstekende vorm. Contador moest zwoegen om het wiel van zijn landgenoot te kunnen blijven, terwijl Quintana er eindelijk in slaagde om aan te sluiten bij het duo.

Bardet zette op de steilste stroken van de klim zijn mannetjes op kop terwijl Froome leek af te zien. De Brit viel echter plots aan maar kon geen verschil maken met zijn grootste concurrenten. Op de top deed Barquil opnieuw een gouden zaak voor de bollen waarna de duikvlucht richting Foix begon.

Bardet probeerde het nog een keer in de afdaling en ook Daniel Martin en Rigoberto Uran roken hun kans. Niemand raakte echter weg, terwijl de voorsprong van de vier koplopers (Contador, Quintana, Landa, Barguil) bleef hangen rond de twee minuten.

Barguil was een keer al héél dichtbij een ritzege in deze Tour en zette zich met opzet achteraan de kopgroep terwijl de andere drie reden voor hun klassement. In de achtervolging had Kwiatkowski zich namelijk op kop gezet en het tempo de hoogte in gejaagd.

De sprint voor de ritzege was eigenlijk een maat voor niets. Bollentrui Barguil was veel te snel voor zijn medevluchters en zegevierde in Foix. Quintana was tweede, Contador derde en Landa vierde. Vooral die laatste doet een uitstekende zaak in het klassement. De groep met Aru kwam binnen op 1’46’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig