Een erg populair Nederlands lettertype brengt de Pakistaanse premier in een wel erg lastig parket.

Toen de Panama Papers vorig jaar gepubliceerd werden, kwam onder meer de dochter van de Pakistaanse premier Maryam Nawaz Sharif, zelf ook politica, in de problemen. Sharif zou via duistere constructies de eigenaar zijn van dure appartementen in Londen. De hele familie kwam in een corruptieschandaal terecht.

Daar dacht Sharif in november een einde aan te maken door documenten op Twitter te plaatsen die voor eens en voor altijd haar onschuld moesten aantonen. Maar dat had ze beter niet gedaan. De documenten bleken namelijk te zijn opgemaakt in 2006, maar getypt in het populaire lettertype Calibri - dat pas in 2007 wereldkundig gemaakt werd. Het team dat de mogelijke corruptie van de familie Sharif onderzoekt, ziet het als een nieuw bewijsstuk.

‘Een prachtig en bizar verhaal’, zegt Lucas de Groot, de Nederlandse ontwerper van Calibri, in een reactie aan de Nederlandse openbare omroep NOS. Ook volgens de Groot is de kans ‘nul dat die dochter het toen nog totaal onbekende lettertype uit een bètaversie van Windows Vista heeft geplukt, heeft geïnstalleerd op haar computer en vervolgens het standaard lettertype heeft vervangen’.