Het was zowaar Greg Van Avermaet die vrijdag als tweede Belg finishte in de tweede Pyreneeënrit. De Olympisch kampioen kwam uiteindelijk als 28e over de meet in Foix, nadat hij zich op het einde van de slotklim pas had rechtgezet. Van Avermaet is dus klaar om zaterdag een gooi naar de ritzege te doen in "zijn" Rodez.

Alle nieuws uit de Tour de France 2017 op Sportwereld.be!
   Bekijk hier de tussenstand in alle klassementen
   Ontdek hier alle etappes

"Ik had héél veel geluk dat ik echt een supergoeie dag had", verklapte Van Avermaet na de finish aan onze man ter plaatse."Ik had in mijn hoofd om tot aan de tweede klim vol te rijden en dan rustig binnen te komen. Maar ik zat dan nog dicht bij de groep van de gele trui. Ik ben dan naar de groep van de gele trui gereden en heb ze nog gevolgd tot de laatste drie steile kilometers van de laatste klim. Toen heb ik het laten lopen."

"Warm draaien voor morgen? Ik denk dat iedereen al warm genoeg is. Het was vooral zaak om mij zo veel mogelijk te sparen, maar in een etappe van honderd kilometer moet je toch altijd vol rijden om tijdig binnen te komen. Ook in de grupetto zou het geen gemakkelijke dag zijn geweest. Ik hoop morgen even goede benen te hebben dan vandaag en dan komt dat misschien wel in orde."

Rodez, de aankomstplaats van de veertiende etappe van de Tour is de plaats waar Greg Van Avermaet van “eeuwige tweede” transformeerde naar een echte winnaar. Van Avermaet klopte in Rodez in een sprintje bergop Sagan en verloste zichzelf van het eeuwige “net niet”.

"Het wordt sowieso wel speciaal in Rodez. Het was twee jaar geleden wel een etappe die veel deuren heeft geopend voor mij. Ik hoop dat morgen te bevestigen. Maar ik heb wel sterke tegenstanders zoals Michael Matthews en John Degenkolb die gaan meedoen voor de overwinning."