Reynders: ‘Ik was niet op de hoogte van demarche De Decker’
Foto: belga

MR-vicepremier Didier Reynders houdt vol dat hij niets afwist van het lobbywerk van zijn partijgenoot Armand De Decker in de zogenaamde Kazachgate. Wél geeft hij toe dat De Decker hem eenmalig in contact bracht met de Franse advocate Catherine Degoul. Reynders valt De Decker niet af, na enig aandringen zei hij vanmiddag ex-premier Yves Leterme (CD&V) te volgen in diens oordeel over de zaak. Leterme nam het woord ‘verwerpelijk’ in de mond voor de Franse inmenging. Alvast zijn eigen getuigenis brengt hem niet aan het wankelen.

Het was een geslepen, goed voorbereide Didier Reynders (MR) die deze namiddag getuigde voor de parlementaire onderzoekscommissie-Kazachgate. De commissie onderzoekt de totstandkoming van de afkoopwet. Reynders herhaalde tot hij erbij neerviel dat hij niet op de hoogte was van de demarche van zijn partijgenoot en getrouwe Armand De Decker, die lobbyde opdat de Oezbeekse miljonair Patokh Chodiev zijn straf zou kunnen afkopen in ons land.

Op alles een antwoord

Op elke vraag had Reynders een antwoord. Neen, hij stond niet zo dicht bij De Decker als iedereen suggereert, want in die tijd woonde hij nog in Luik. De brief van meester Catherine Degoul, de Franse advocate van Chodiev, die een zeker ‘D.R.’ in kopie had, had hij naar eigen zeggen nooit gezien of ontvangen. Ja, het was normaal dat er op een zeker moment schot in de zaak kwam in het dossier van de verruimde minnelijke schikking, want alle partijen waren te vinden voor zo’n afkoopwet - op de PS na. Neen, het was niet ongebruikelijk om het ene dossier (afkoopwet) aan het andere (bankgeheim) te koppelen.

Voor het eerst gaf Reynders wel toe dat hij in februari 2012 advocate Catherine Degoul ontmoet heeft, zij het niét in de Chodiev-affaire. ‘Ik was toen minister van Buitenlandse Zaken, op een gegeven moment vroeg Armand - die zich als parlementslid al jaren bezighield met internationale zaken - om een onderhoud. Hij heeft mij voorgesteld aan mevrouw Degoul, een advocate, die een vraag had in verband met de vrijlating van Jean-Pierre Bemba. Op geen enkel moment is het over de afkoopwet gegaan.’

Dodelijke tussenzinnetjes

Jean-François Etienne des Rosaies, de ambtenaar die in 2010 en 2011 de zaak-Chodiev voor het Franse Elysée opvolgde, beweerde Reynders ‘nooit ontmoet’ te hebben. Vooral Georges Gilkinet (Ecolo) legde de topliberaal het vuur aan de schenen, maar Reynders gaf hem lik op stuk en spaarde daarbij zijn gekende dodelijke tussenzinnetjes niet.

‘Het klopt dat de minnelijke schikking mijn bevoegdheid niet was, meneer Gilkinet, maar als vicepremier volg je het geheel der dossiers. Ik ben al jaren vicepremier, zo werkt het nu eenmaal, vanmorgen heb ik nog een dossier over gezondheidszorg besproken. (fijntjes) Als ú ooit in een coalitie zit, zult u dat ook merken.’

Gevraagd naar wie van zijn kabinet Kamerlid Carina Van Cauter (Open VLD) benaderde om de parlementaire behandeling van de afkoopwet te versnellen, antwoordde Reynders: ‘Als een dame niet meer weet wie ze ontmoet heeft, hoe wilt u dan dat ik het weet? Ik zie dat u zelf wellicht een antwoord heb. Kijk, ik ben niet naar hier gekomen om de antwoorden te geven die u wilt dat ik geef.’

Ook voorzitter Dirk Van der Maelen moest het ontgelden: telkens hij verwees naar zaken die niet zwart op wit bewezen zijn, of pistes suggereert die hij eerder in de media lanceerde, weigerde Reynders te antwoorden. ‘Ik baseer me op factuele gegevens’, pruttelde Van der Maelen tegen. Reynders, onderkoeld: ‘Ik ook, meneer de voorzitter.’

‘Verwerpelijk’

Wat het lobbywerk betreft, waste Didier Reynders zijn handen in onschuld. ‘Ik heb nooit geweten dat Armand De Decker naar Kortrijk is gegaan om Stefaan De Clerck aan te spreken over de zaak-Chodiev’, aldus Reynders, ‘tot ik er jaren later over gelezen heb in de pers.’ Opvallend: de minister bleef op de vlakte over De Decker. Hij benadrukte tot twee keer toe dat De Decker zélf zijn conclusies heeft getrokken en ontslag heeft genomen.

Meerdere commissieleden vroegen de minister van Buitenlandse Zaken naar een waardeoordeel over de zaak, maar hij maakte er zich vanaf door kurkdroog op te merken dat hij het niet zou aandurven om aanbevelingen te doen in de plaats van de onderzoekscommissie, ‘daarvoor heb ik teveel respect voor de scheiding der machten'.

Na lang aandringen gaf hij wél toe dat hij ex-premier Yves Leterme volgde in diens oordeel: de CD&V’er noemde de Franse inmenging eerder deze week ‘verwerpelijk’. 'Mocht ik het geweten hebben, ik zou mijn Franse collega's aangesproken hebben', aldus Reynders.

Niet beschadigd

Reynders’ getuigenis stond als een huis, duidelijk is dat de minister alvast niet beschadigd zal raken door zijn eigen passage in de commissie. In principe moet miljonair Patokh Chodiev nog komen getuigen, maar het is wachten of hij spontaan zal ingaan op de dagvaarding van de minister.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in