Twee politieagenten doodgeschoten op Tempelberg, vrijdaggebed afgelast
De Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem Foto: EPA

Bij een schietpartij op de Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem zijn twee Israëlische agenten om het leven gekomen. Uit veiligheidsoverwegingen werd het vrijdaggebed afgelast, een beslissing die de Grote Moefti van Jeruzalem verwerpt. De extremistische beweging Hamas spreekt van een ‘heroïsche daad’.

Drie aanvallers openden vanochtend het vuur op Israëlische agenten nabij de bekende Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem. Die plaats is heilig voor moslims en joden, en is een toeristische trekpleister. Bij de schietpartij kwamen twee agenten om het leven, een derde raakte gewond. De daders, Israëlische burgers van Arabische afkomst, werden na een achtervolging doodgeschoten door de politie.

Vrijdaggebed

Het incident is een van de ergste van de voorbije jaren op de Tempelberg. Uit veiligheidsoverwegingen werd de toegang tot de heilige plaats volledig afgesloten. Ook het vrijdaggebed in de al-Aqsa moskee werd afgelast. Het is niet de eerste keer dat de veiligheidsdiensten de toegang tot de Tempelberg beperken, maar dat die volledig wordt afgesloten en het gebed geschrapt is zeldzaam.

‘Heroïsche aanval’

Het duurde even voor er uit Palestijnse hoek reactie kwam op de schietpartij. Vooral dat het vrijdaggebed afgelast wordt, valt bij hen niet in goede aarde. Zo verwerpt de Grote Moefti van Jeruzalem die beslissing, en roept hij de Palestijnen op om zich te ‘haasten naar de Tempelberg, vandaag en op alle andere dagen, om hun gebed te houden’.

In een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu veroordeelde de Palestijnse president Mahmoud Abbas de dodelijke aanval in Jeruzalem. De extremistische beweging Hamas spreekt ondertussen van een ‘heroïsche daad’. Officieel eiste nog niemand de aanval op.

Netanyahu probeerde de gemoederen te bedaren door te benadrukken dat de Tempelberg toegankelijk zal blijven voor Joden én moslims.

Geweld

Sinds 2015 nam het geweld tussen Palestijnen en Israëli’s opnieuw toe. Tot nog toe kwamen daarbij minstens 257 Palestijnen, 40 Israëli’s, twee toeristen uit de VS, een Britse student en één Jordaniër om het leven. Volgens de Palestijnse Autoriteit, die in bepaalde gebieden op de Westelijke Jordaanoever autonoom beleid voert, is dat geweld te wijten aan wanhoop bij de bevolking over de occupatie van Palestijnse gebieden door Israël.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig