Geen dronken toeristen, a.u.b.: 'Ze braken of plassen in elke hoek'
Foto: pn

Dat toeristen niet altijd een zegen zijn, is bekend. Zeker als ze met te veel komen, is het niet altijd een lachertje.

Steeds meer toeristische topattracties namen dan ook maatregelen om hun aantallen in te dammen. Steden als Barcelona, Amsterdam en Venetië voeren een actief beleid om de toeristen beter te spreiden of te ontmoedigen.

De regionale overheid van de Balearen – de eilandengroep waar Spaanse party-eilanden Ibiza en Mallorca toe behoren – eist nu zelfs een alcoholverbod op vluchten en in de luchthavens. Het doel is om de veiligheid van de passagiers en de medewerkers te waarborgen.

De commissaris voor toerisme, Pilar Carbonell, richt zich in de eerste plaats tot Europa en de regering in Madrid. Zij vraagt of het mogelijk is het aantal alcoholconsumpties te beperken.

Vechten en braken

In mei moesten Spaanse politieagenten op de luchthaven van Palma de Mallorca een gevecht op een vliegtuig van Ryanair hardhandig beëindigen. Op de vlucht van Manchester naar Mallorca hadden drie dronken mannen het aan de stok gekregen met elkaar.

En ook in Kroatië maken Britse toeristen het te bont. ‘Ze braken of plassen in elke hoek en ze lopen rond in hun bloot bovenlijf’, zei burgemeester Rikardo Novak, de burgemeester van het populaire eiland Hvar. Hij wil een einde maken aan de dronken festiviteiten en daarom heeft hij grote borden laten ophangen waarop staat: ‘Spaar je geld en geniet van Hvar’. Daarop wordt aan de toeristen duidelijk gemaakt dat ze een boete van 700 euro riskeren als ze in het openbaar alcohol drinken, eten of slapen. Toeristen die in hun badpak door het historische centrum wandelen, wacht 600 euro. Rondwandelen zonder hemd kost hen 500 euro. ‘Jonge toeristen zijn welkom, maar ze moeten leren zich te gedragen’, zei burgemeester Novak.