Zwemmer Lochte viert tien maanden na verzonnen overval en donkere periode terugkeer in competitie
Foto: AP

De Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte keert vrijdag terug in competitieverband. Lochte zat een schorsing van tien maanden uit nadat hij zich had misdragen op de Olympische Spelen in Rio vorig jaar.

De 32-jarige Lochte staat vrijdag aan het vertrek van de 100m vrije slag op de Los Angeles Invite, een regionale wedstrijd in het zwembad van de USC-universiteit.

Zaterdag start de zesvoudig olympisch kampioen en zestienvoudig wereldkampioen aan de 50m vrije slag en de 200m wisselslag, één van zijn favoriete afstanden.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) legde Lochte in september 2016 een schorsing van tien maanden op. Lochte en zijn ploegmakkers Gunnar Bentz, Jack Conger en James Feigen beweerden na afloop van een avondje stappen in Rio - na het behalen van hun medaille - overvallen te zijn geweest door valse politieagenten toen ze met een taxi terugkeerden naar het hotel. Uit camerabeelden bleek echter dat ze geurineerd hadden tegen de muren van een tankstation en affiches hadden stuk gescheurd. Na ruzie te hebben gemaakt met een bewaker en hun taxichauffeur werd de politie gebeld.

De zaak werd een diplomatiek incident en Lochte werd in Brazilië aangeklaagd voor het “valselijk aangeven van een misdaad”. De Amerikaan bekende nadien met zelfmoordgedachten te kampen.

Door de schorsing miste Lochte de Amerikaanse kampioenschappen en, de facto, het WK in Boedapest.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig