Vrouwenfinale op Wimbledon wordt clash tussen generaties: 37 en niet te stoppen versus 23 en veelbelovend
Foto: AFP

De Amerikaanse Venus Williams (WTA 11) en de Spaanse Garbine Muguruza (WTA 15) spelen zaterdag (om 15u00) de finale van het derde grandslamtoernooi van het seizoen, Wimbledon. De strijd tussen de 37-jarige Williams en de 23-jarige Muguruza betekent eveneens een strijd tussen twee verschillende generaties.

Volg hier LIVE de vrouwenfinale op Wimbledon!

Muguruza was nog maar vier jaar op het moment dat haar tegenstandster van zaterdag in 1997 voor het eerst op de hoofdtabel van Wimbledon stond. Enkele maanden later stond Venus Williams op de US Open zelfs al in de finale van een Grand Slam.

Ondertussen zijn bijna twintig jaar verstreken en staat de Amerikaanse in haar negende finale in Londen, haar zestiende grandslamfinale in totaal. Williams won Wimbledon vijf keer tussen 2000 en 2008 en bereikte in die periode nog drie keer de finale, waarvan de laatste keer in 2009. Telkens verloor ze die finale van haar jongere zus Serena, die momenteel zwanger is en Wimbledon zeven keer op haar naam schreef. De zusjes Williams wonnen tesamen twaalf van de laatste zeventien edities van het Londense grastoernooi.

Garbine Muguruza hoopt eindelijk opnieuw een keer een Spaanse naam op de erelijst te zetten. Ze kan haar Fed Cup-kapiteine Conchita Martinez opvolgen, die het toernooi 23 jaar geleden als laatste Spaanse won. In 2015 stond de winnares van Roland Garros 2016 al in de finale op Wimbledon, maar verloor ze van haar grote voorbeeld Serena Williams.

Vrouwenfinale op Wimbledon wordt clash tussen generaties: 37 en niet te stoppen versus 23 en veelbelovend
Foto: AP

In de onderlinge duels leidt Venus Williams voorlopig met 3-1. Muguruza won wel hun laatste duel, in mei in de kwartfinales van het WTA-toernooi van Rome.

Voor Venus Williams kan het één van de laatste kansen zijn op een grandslamtitel. De Amerikaanse lijdt al enkele jaren aan het Syndroom van Sjögren, vastgesteld in 2011. Tussen 2010 en 2015 geraakte ze nooit verder dan de kwartfinales op een grandslamtoernooi, maar haar passie voor het tennis hebben haar het voorbije jaar opnieuw op een hoog niveau gebracht.