Is er een oplossing in de maak in Wallonië?
MR-voorzitter Olivier Chastel Foto: BELGA

MR-voorzitter Olivier Chastel begint vandaag over een coalitie te onderhandelen met CDH-voorzitter Benoît Lutgen. Ecolo doet niet meer mee, terwijl Maingain (Défi) klaar is voor de bocht. Maingain wil in Brussel verder regeren met de PS.

Aan strijdlust heeft MR-voorzitter Olivier Chastel geen gebrek. Vanochtend begint hij over een coalitie te onderhandelen met CDH-voorzitter Benoît Lutgen. Ecolo doet niet meer mee, zoals co-voorzitter Zakia Khattabi in deze krant al had duidelijk had gemaakt.

MR en CDH houden officieel de deur open voor Ecolo en Défi, maar toch denken ze dat niets de groenen had kunnen overtuigen. ‘Zelfs als ze al haar punten rond goed bestuur had binnengehaald, de totale decumul inbegrepen, waren ze nog niet in de regering gestapt.’

Vanochtend om 9.30 u. zitten Lutgen en Chastel al opnieuw samen, beiden met hun kabinetschef erbij. Ook komend weekend zullen er gesprekken gevoerd worden. Na vier weken van aftasten willen beide partijen het tempo gevoelig opdrijven. Ze gaan onderhandelen voor de drie regeringen: de Waalse, de Brusselse en die van de Franse Gemeenschap. Olivier Maingain (Défi) ziet echter geen problemen voor de Brusselse regering. Hij wil daar verder blijven regeren met de PS. 'In Brussel hoeft er niets te veranderen', zegt Maingain op de Franstalige radio RTBF. 'Het is niet aan CDH om de stekker eruit te trekken in Brussel, wanneer het probleem duidelijk in Wallonië ligt.'

De Waalse regering van PS en CDH zat gisteren vermoedelijk voor de laatste keer bijeen. Aan de stekelige interviews te merken die bij het buitengaan werden gegeven, was dat met lange tanden.

Distantiëren 
De Franstalige christendemocraten CDH stapten op 19 juni uit de Waalse en Brusselse regering. Dat was een fors signaal waarmee de voorzitter Benoît Lutgen zijn partij wou distantiëren van de door schandalen geplaagde PS. CDH zat samen met de PS in de regering in Brussel en Wallonië. ‘Elk schandaal is een nieuwe handicap voor het werk van deze regering’, zegt Lutgen.

Lutgen lanceerde meteen een oproep aan alle andere partijen - MR, Ecolo, Défi - om een alternatieve meerderheid te vormen. De deelregeringen zijn legislatuurregeringen,waardoor ze niet kunnen vallen tussen twee verkiezingen. De regering (met PS) blijft dus regeren totdat er een andere meerderheid is gevormd.

Milquet
Olivier Maigain, de voorziter van Défi, vroeg eerder het ontslag van Milquet als Brussels parlementslid alvorens met CDH in gesprek te willen gaan over een nieuwe Brusselse regering. Défi is noodzakelijk voor een regering in Brussel zonder de PS. Die eis herhaalde hij deze ochtend op RTBF. Maingain wil echter gewoon verder regeren met PS in Brussel.. 

Als CDH de zuiverheid predikt, moet ze zelf eerst grote schoonmaak houden, is de redenering van Maingain. Milquet werd in beschuldiging gesteld omdat ze kabinetsmedewerkers had aangeworven om voor haar campagne te voeren. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig