Je hebt twee soorten smartwatches: klokjes waar je ‘het’ onmiddellijk aan ziet, zoals de vierkante Apple Watch, en slimme horloges die nauwelijks nog van analoog exemplaar te onderscheiden zijn. Moesten we enkel punten geven voor camouflage, dan kreeg de vernieuwde Huawei Watch van ons een negen.

Twee jaar na de oorspronkelijke Huawei Watch lanceert de Chinese fabrikant niet één maar twee opvolgers: de sportief ogende Huawei Watch 2 en een meer traditionele Watch 2 Classic met lederen polsband. Dat laatste model komt voorlopig echter niet naar België, en hetzelfde geldt voor de 4G/LTE-uitvoering van het sportieve uurwerk die via een extra simkaart of e-sim zelfstandig online kan. Volgens Huawei ontbreekt het de gsm-operatoren in ons land aan een aantrekkelijk duo-abonnement (twee simkaarten met hetzelfde nummer), waardoor zo’n LTE-uurwerk te duur of onhandig in het gebruik is.

Muziekspeler aan boord

Misschien dat de andere modellen later alsnog in België worden uitgebracht, maar op dit moment is de keuze beperkt tot de door de geteste Huawei Watch 2 ‘Sport’ met Bluetooth. Het uurwerk kost € 329, vroege beslissers krijgen er tot eind augustus gratis een Bluetooth-stereoheadset bij, de Huawei AM60, ter waarde van € 79,99. Een nuttige accessoire, want het ingebakken geheugen van de smartwatch biedt met 4 GB genoeg ruimte voor zo’n 200 songs. Via de Google Play Muziek-app is het bovendien een koud kunstje om liedjes toe te voegen en om afspeellijsten te synchroniseren.

De Huawei Watch 2 vervangt tijdens het joggen of fietsen niet alleen de muziekspeler van je smartphone, ook voor de gps-functies hoef je niet langer een extra toestel mee te zeulen. De geïntegreerde gps-chip brengt nauwkeurig het afgelegde parcours in kaart en synchroniseert die data naderhand automatisch met de Huawei Wear-app, samen met een heleboel andere parameters zoals je hartslag, verbrande calorieën en – dankzij de barometer – het overbrugde hoogteverschil.

Een klassieke stappenteller ontbreekt uiteraard evenmin. Huawei heeft deze en andere sportieve functies extra toegankelijk gemaakt via een tweede drukknop op het horloge, rechts onderaan. Daarmee start je letterlijk in een handomdraai een nieuwe trainingssessie (cardio, loopband, wandelen, fietsen, vetverbranding, et cetera) of activeer je je persoonlijke trainingsplan, dat rekening houdt met je VO2max oftewel maximale zuurstofopnamevermogen. Je merkt: waar veel andere smartwatches vooral een doorgeefluik zijn van de notificaties van je smartphone, focust de Huawei Watch 2 ook sterk op het workout-aspect.

Time is on my side

Naast de geïntegreerde gps-chip is vooral de krachtigere batterij een grote verbetering ten opzichte van de originele Huawei Watch. De capaciteit steeg van 300 naar 420mAh, waardoor het uurwerk nu vlot twee volle dagen meegaat. Dat is bij normaal gebruik: in trainingsstand moet je rekenen op een uurtje of tien. Een fijne extra is de Watch-modus, waarin alle slimme toeters en bellen worden uitgeschakeld en je alleen nog de tijd te zien krijgt. Dat kunstje houdt de Watch 2 tot wel drie weken vol. In de praktijk laat je het waarschijnlijk nooit zover komen. Onthoud daarom vooral dat je met slechts twee procent stroom in de accu nog altijd zo’n tien uur lang kan zien hoe laat het is – uiteindelijk toch de kerntaak van een horloge. Het geeft je hoe dan ook voldoende tijd om het gadget opnieuw aan de (snel)lader te hangen.

Omdat je niet zomaar straffeloos een grotere batterij in zo’n klein gadget kan proppen (je moet érgens ruimte winnen), slonk de schermdiagonaal van de Huawei Watch van 1,4 naar 1,2 inch. Tegelijkertijd namen de buitenmaten van het uurwerk iets toe, wat zich vooral vertaalt in een dikkere (keramische) schermrand. Dat klinkt als een combinatie die alleen maar verkeerd kan uitpakken, maar bij de Huawei Watch 2 werkt het zowaar. De waterdichte behuizing van het horloge is stoer maar ook weer niet overdreven.

En het display? Dat mag dan een halve centimeter gekrompen zijn, het is met 326 ppi (pixels per inch) wel een pak scherper dan het vorige scherm van 286 ppi. Het geeft de digitale wijzerplaten van de Huawei Watch 2 een realisme dat op dit moment enkel geëvenaard wordt door de watchfaces van de Samsung Gear S3: bij beide smartwatches is het verschil met een klassiek uurwerk amper nog te zien, en dat is een eigenschap die de horlogeliefhebber in ons alleen maar kan toejuichen.

Voor het overige is de Huawei Watch 2 een typische Android-smartwatch met alle mogelijkheden van het nieuwste besturingssysteem Android Wear 2.0, inclusief de ietwat beperkte compatibiliteit met iPhones. Maar door het geslaagde premium design, de waterdichte behuizing, doordachte sportfuncties en het scherpe display met zeer waarheidsgetrouwe wijzerplaten, is het zonder meer een van de beste slimme horloges van dit moment.

 

Huawei Watch 2

Smartwatch met Qualcomm processor van 1,1 GHz, Android Wear 2.0, 4 GB opslaggeheugen + 768 MB RAM, een rond 1,2-inch AMOLED-scherm van 390 x 390 pixels (bij 326 ppi), 420mAh accu, gps, bluetooth, wifi, NFC, kompas, gyroscoop, hartslagmeter, barometer en geïntegreerde luidspreker. Afmetingen: 48,9 x 45 x 12,6 mm, gewicht: 40 gram (zonder bandje).