Chinese dissident Liu Xiaobo overleden
Foto: AFP
Bewonderd en gelauwerd in het buitenland, onbekend en vervolgd in China. Dat was het lot van Liu Xiaobo, de enige Chinees die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg. Hij overleed op 61-jarige leeftijd aan de gevolgen van leverkanker.

De docent Chinese taal en filosofie, schrijver, dichter en veel bloggende politiek commentator wist van jongs af aan dat zijn strijd voor echte vrijheid in de Volksrepubliek China hard zou zijn en veel langer zou duren dan zijn korte leven dat eindige in gevangenschap.

Liu was medeauteur van het Charter 08, een document dat in 2008 werd getekend door 300 intellectuelen en waarin wordt opgeroepen tot een ‘vrije, democratische en grondwettelijke staat’ in China. In totaal werd Liu viermaal gearresteerd en veroordeeld in China. Hij zat vijftien jaar gevangen. Zelfs zijn laatste verzoek – sterven in Duitsland omringd door zijn grote liefde Liu Xia en zijn zoon uit zijn eerste huwelijk – werd hem niet gegund door de Chinese autoriteiten. Het zou hem ook hogelijk verrast hebben als het verzoek wel was ingewilligd. ‘Mensen als ik leven in twee gevangenissen. Als je een kleine, omheinde gevangenis verlaat kom je in China in de grote, tralieloze gevangenis van de maatschappij’, schreef hij in een van de duizenden in China verboden artikelen.

Gezondheid

Liu is gestorven aan de gevolgen van leverkanker. De gezondheidstoestand van de Chinese Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo was er de laatste tijd sterk op achteruitgegaan. Xiaobo wou in het buitenland behandeld worden voor zijn ziekte. Dat verzoek werd afgewezen, maar als tegemoetkoming werden toen wel buitenlandse artsen uitgenodigd. De experts op vlak van leverkanker kwamen uit de Verenigde Staten, Duitsland en nog andere landen om het medische team van Liu Xiaobo te vervoegen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig