Ophef over foto’s aanslag in Nice
Foto: AFP

Het Franse magazine Paris Match zal mogelijk weer uit de winkelrekken gehaald worden. Het Openbaar Ministerie eist de terugtrekking van het tijdschrift omdat in de editie expliciete foto’s van de aanslag in Nice, morgen een jaar geleden, staan.

De Parijse justitie heeft intussen een bevel tegen de publicatie van Paris Match uitgevaardigd vanwege die foto’s.

Ophef over foto’s aanslag in Nice

Het Franse weekblad, dat vandaag in de winkels ligt, wil de foto’s tonen ‘omdat het de families van de slachtoffers wil tonen wat er een jaar geleden gebeurd is’. Het gaat om screenshots van videobeelden van beveiligingscamera’s die aan de Promenade des Anglais hangen, de boulevard waar de aanslag vorig jaar op 14 juli plaatsvond.

Maar bij heel wat slachtoffers heerst er verontwaardiging over de mogelijke publicatie. Ze hebben het onder andere over ‘een aanval op de waardigheid van de slachtoffers en hun families’ en ‘dat de foto’s gepubliceerd worden omwille van de sensatie’. Ook de burgemeester van Nice, Chistian Estrosi, noemt de (mogelijke) publicatie van de foto’s ‘ondraaglijk en verachtelijk’.

Paris Match ontkent dat allemaal. Het tijdschrift beroept zich daarnaast ook op het ‘recht op informatie’ om te foto’s te mogen tonen. Het is, volgens Paris Match, ook eerder een eerbetoon aan de slachtoffers en de overledenen. ‘Er worden geen foto’s gepubliceerd waarop de gezichten van slachtoffers te zien zijn’, klinkt het bij de advocate van Paris Match. ‘De beelden tonen ook de truck vanop een afstand, toen hij op de menigte kwam toegereden. De mensen die te zien zijn, zijn silhouetten.’

Het tijdschrift beroept zich ook op ‘de verplichting om dit te herinneren, zodat de samenleving dit niet vergeet.’

Bij de aanslag in Nice op 14 juli 2016 reed een vrachtwagen in op een menigte op de Promenade des Anglais. 86 mensen kwamen om het leven. De aanslag werd opgeëist door IS.