Leroy tackelt De Croo: ‘Minister gaat een stap te ver’
Foto: Photo News

Proximus-baas Dominique Leroy slaat terug. ‘Dat minister De Croo klanten oproept om Proximus te verlaten is een stap te ver’.

Nauwelijks twee weken nadat de roaming in de EU verplicht werd afgeschaft, kondigde Proximus aan dat het op 1 augustus prijsverhogingen doorvoert voor verschillende bundels en mobiele abonnementen. Bij bepaalde pakketten gaat de mobiele operator tot 7 procent extra aanrekenen.

Een platte prijsverhoging, vond telecomminister Alexander De Croo (Open VLD) die de consument meteen opriep om prijzen te vergelijken en desnoods de operator te verlaten voor een goedkopere aanbieder (DS 28 juni). In een interview met RTBF-radio ging Leroy vanochtend in de tegenaanval.

Verkeerd geïnterpreteerd

‘Dat de minister mensen aanraadt om prijzen te vergelijken is normaal, maar dat hij oproept om Proximus te verlaten is one step too far’, reageerde Leroy vanochtend in een interview op de RTBF-radio. En op de vraag ‘Vindt u dat De Croo oproept tot een boycot?’, antwoordde de topvrouw van Proximus aanvankelijk met een pijnlijk lange stilte.

‘We hebben vijf jaar lang onze tarieven niet verhoogd. Het is belangrijk dat wij aan onze klanten meer data kunnen aanbieden op een moment waarop de Belgen meer data zullen gebruiken tijdens hun vakantie in Europa. Dat is de filosofie die zit achter de nieuwe (lees: hogere) tarieven, maar dat is door de buitenwereld verkeerd geïnterpreteerd’, verdedigde Leroy daarop de prijsverhoging.

Trager en duurder

Leroy kwam ook nog eens terug op de waarschuwing die ze gisteren lanceerde in de Kamercommissie Infrastructuur. Waar ze herhaalde dat de aanleg van het supersnelle glasvezelnetwerk serieuze vertragingen zal oplopen en fors duurder zal worden, als regulator BIPT Proximus verplicht om het glasvezelnetwerk open te stellen aan concurrenten zoals Orange. ‘Als we de uitrol van ons glasvezelnetwerk moeten wijzigen (...) zullen we met ons snelle glasvezelnetwerk niet meer tot 50 procent van de gezinnen kunnen bereiken’, was Leroy streng voor de telecomwaakhond.

Van 3 naar 4,5 miljard euro?

Leroy benadrukt dat de eisen van het BIPT de factuur voor Proximus fors duurder zal maken. ‘Als de regels voor de uitrol veranderen, zal deze investering niet langer 3 miljard kosten, maar 4 tot 4,5 miljard euro’. En dan wordt het geplande snelle glasvezelnetwerk volgens Leroy niet langer winstgevend voor Proximus.

‘Vergeet niet dat ik verantwoordelijk ben voor een beursgenoteerd bedrijf. We vechten met ons allen om waarde te creëren voor het bedrijf’, gaf ze een duidelijke boodschap aan De Croo en de regering.