Demir: ‘Advies boerkiniverbod is mening van Unia, niet meer’
Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) Foto: BELGA

Gelijkekansencentrum Unia ziet geen enkele juridische grond voor een boerkiniverbod. Het centrum schrijft in een advies dat er zich geen problemen stellen inzake gelijkheid, veiligheid of hygiëne. N-VA schiet met scherp op het ‘compleet onzinnige’ advies. Ook staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) noemt het advies in de Kamer een ‘gemiste kans’.

‘Dit is de mening van Unia, en ook niet meer dan dat.’ Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir was niet te spreken over het advies van het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia over een verbod op lichaamsbedekkende zwemkleding – beter gekend als een boerkiniverbod. Demir vreest dat bij gebrek aan een verbod vrouwen zich onder groepsdruk gedwongen zouden voelen hun lichaam te bedekken. Dat Unia zich toch kritisch uitlaat over een verbod, noemt de staatssecretaris daarom een ‘gemiste kans’. Volgens haar partijgenote Valerie Van Peel is het advies ‘compleet onzinnig’. Zij verwijt Unia ervan een ‘onnodig debat’ op te poken.

‘Geen juridische grond’

Unia boog zich over de zaak op vraag van enkele steden - onder meer Gent en Leuven - en zwemsters. ‘We kregen de voorbije jaren enkele tientallen meldingen van voor- en tegenstanders die met vragen zaten’, zegt Unia-directeur Els Keytsman. ‘Omdat er een aantal argumenten werden aangehaald waarover we zelf geen specialist zijn, zijn we te rade gegaan bij andere diensten: het Agentschap Zorg en Gezondheid over hygiëne en veiligheid, en de genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst over de gelijkheid tussen man en vrouw. Voor geen van de argumenten vóór een verbod bleek er een juridische grond.’

Naaktzwemmen

Keytsman zegt zich niet voor of tegen het dragen van een boerkini uit te spreken, maar stelt dat een verbod in ieder geval een inbreuk zou zijn op de Vlaamse antidiscriminatiewetgeving. ‘Het weerhoudt bepaalde groepen in de samenleving ervan om te gaan zwemmen: sommige moslima’s, maar ook joodse vrouwen en vrouwen die wat preutser zijn of zich schamen over hun lichaam, bijvoorbeeld omdat ze littekens hebben’, aldus Keytsman.

‘De individuele vrijheid is belangrijk en je moet goede argumenten hebben om die in te perken. Die argumenten zijn er wel om naaktzwemmen of zwemmen in je gewone kledij te verbieden, maar niet voor dit geval. De lichaamsbedekkende zwemkleding waarvan sprake is bijvoorbeeld van hetzelfde materiaal als andere zwemkleding.’

Verbod blijft van kracht

In een eerste reactie op het advies verklaart Antwerps schepen voor Diversiteit en Integratie & Inburgering Fons Duchateau (N-VA) dat het verbod in Antwerpen gewoon van kracht zal blijven. ‘Desnoods daagt men de stad voor de rechtbank’, zegt hij. ‘Dan zal ik het verbod daar verdedigen. Het is de enige houding die ik in eer en geweten kan aannemen.’ Duchateau betreurt naar eigen zeggen dat Unia zich tegen het verbod uitspreekt, ‘ondanks de bezorgdheid die we overmaakten inzake vrouwenrechten’.

Groepsdruk

Momenteel is er nauwelijks vraag naar zwemmen in boerkini, maar de schepen vreest dat het intrekken van het verbod daar verandering in zou brengen. ‘De toegeving aan een paar misnoegde individuen, kan ervoor zorgen dat de boerkini via groepsdruk straks de norm wordt voor ‘goede’ moslima’s’, zegt hij. Duchateau wordt daarin nu bijgestaan door staatssecretaris Demir.

‘Unia laat zich met dit advies voor de kar spannen door mensen die lak hebben aan gelijkheid en discriminatie van de vrouw vanzelfsprekend vinden’, zegt Duchateau nog. Hij vreest ook dat het toelaten van boerkini’s een stap zou zijn richting separatisme tussen ‘boerkinizwembaden’ en ‘witte zwembaden’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in