Ruimtesonde Juno is deze week rakelings langs Jupiter gescheerd. Daarbij maakte het tuig gedetailleerde foto's van de mysterieuze rode vlek op de planeet.

Al sinds 1830 gluurt de mens naar het rode oog van Jupiter, beter bekend als de 'Great Red Spot'. Deze grote rode vlek is een storm, die mogelijk al meer dan 350 jaar woedt, aldus ruimtevaartorganisatie Nasa. De storm is wel al in grootte afgenomen. Momenteel heeft het rode oog een diameter van 16.000 kilometer, wat overeenkomt met 1,3 keer de doorsnede van aarde.

Afgelopen dinsdag is ruimtesonde Juno dichter dan ooit langs Jupiter gevlogen. Op een gegeven moment was de afstand tussen het ruimtetuig en het wolkendek niet meer dan 3.500 kilometer. Op het moment dat Juno de grote rode vlek passeerde, was de onderlinge afstand 9.000 kilometer. Dicht genoeg voor mooie gedetailleerde foto's, die de Nasa woensdag op zijn website heeft gepubliceerd. De rode vlek is een donkere, ovalen wervelstorm. Data moeten nog geanalyseerd worden om meer te kunnen zeggen over de geschiedenis, het heden en de toekomst van het fenomeen.

Uit Nasa's onderzoek naar Jupiter blijkt de planeet, de grootste in ons zonnestelsel, een turbulente wereld. Juno maakt mooie plaatjes, maar vergaart met haar acht meetinstrumenten ook gegevens die meer moeten vertellen over hetgeen zich onder het wolkendek afspeelt. Het ruimtetuig vertrok op 5 augustus 2011 en is al ruim een jaar rond Jupiter aan het vliegen. De volgende dichte passage - de volgende 'flyby' - is al voor 1 september gepland.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig