Eerste Congreslid dient resolutie in voor ‘impeachment’ Trump
Foto: REUTERS

Het Democratische Congreslid Brad Sherman uit Califonië heeft woensdag officieel een resolutie tot de afzetting van president Donald Trump ingediend in het Huis van Afgevaardigden.

Hij eist een zogenaamde ‘impeachment’ van Trump op grond van belemmering van de rechtsgang in het onderzoek naar Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van 2016, door het ontslag van FBI-directeur James Comey. De Democraat Al Green is cosponsor van de resolutie.

'Deze zet heeft twee mogelijke uitkomsten', aldus Sherman. 'Er is een kleine kans dat ze zal inspireren tot een interventie in het Witte Huis. Wanneer ze daar beseffen dat 'impeachment' mogelijk is, wordt incompetentie misschien wel vervangen door zorg. Oncontroleerbare impulsen zullen misschien voortaan gecontroleerd worden. En het gevaar waar onze natie naar kijkt, zal misschien kleiner worden.'

'De tweede mogelijke, en meest waarschijnlijke, uitkomst is dat dit de eerste stap is van een hele lange weg. Maar als de impulsieve incompetentie van de president blijft duren, zullen uiteindelijk - in de verre toekomst - ook de Republikeinen ons standpunt delen.'

Eerste keer

Het is de eerste keer dat een Congreslid een resolutie indient om Trump af te zetten. Om de procedure in gang te zetten, volstaat een gewone meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Ze wordt weinig kans op slagen gegeven, aangezien de Republikeinen er een comfortabele meerderheid hebben, en het is nog maar de vraag of het ook effectief tot een stemming zal komen.

Zelfs binnen de Democratische Partij, waar al langer wordt gediscussieerd over een eventuele afzettingsprocedure, bestaat er twijfel of er al een wettelijke basis is voor een impeachment. Volgens de grondwet moeten daarvoor zogenaamde ‘high crimes and misdemeanors’ zijn vastgesteld.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig