Maltese parlement keurt homohuwelijk goed
Foto: REUTERS

In Malta heeft het parlement woensdagavond na een emotioneel debat het holebihuwelijk goedgekeurd. Slechts één parlementslid, Edwin Vassallo van de centrumrechtse Nationalistische Partij, stemde tegen. Hij kon naar eigen zeggen zijn religieuze overtuigingen niet verloochenen.

Er waren geen onthoudingen, de resterende 66 parlementsleden stemden allen voor.

Malta is nu de vijftiende lidstaat van de Europese Unie en het 24ste land wereldwijd dat holebikoppels dezelfde rechten geeft als heterokoppels. Concreet krijgen holebikoppels onder meer dezelfde adoptierechten en worden bepaalde formuleringen in wetteksten (zoals moeder en vader) genderneutraal gemaakt.

Het land kende sinds 2014 wel al een samenlevingscontract voor holebi’s dat hen dezelfde rechten gaf als een getrouwd koppel, maar de officiële goedkeuring van het holebihuwelijk in het erg katholieke Malta (dat pas in 2011 scheidingen legaal maakte) leidde tot festiviteiten in de straten van de hoofdstad Valletta.

‘Het is een historische stemming die toont dat onze samenleving zich ontwikkelt. We hebben nu een samenleving waar we echt kunnen zeggen dat we gelijk zijn, zei premier Joseph Muscat, vorige maand verkozen tot een tweede termijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in