Baas beveiligingsreus zelf gehackt (en hij wist het niet)
Foto: AFP

Surprise! De topman van beveiligingsreus Securitas werd maandag ten onrechte ‘bankroet’ verklaard nadat zijn identiteit werd gestolen door hackers.

Alf Goransson (59), topman van het grootste beveiligingsbedrijf van Zweden, Securitas AB, is afgelopen maandag door een rechtbank in Stockholm ten onrechte ‘failliet’ verklaard. En dat op Kafkaiaanse wijze.

Lening niet terugbetaald

Goranssons identiteit was buiten zijn weten om gestolen en een crimineel had op zijn naam een lening gekregen. Toen de crimineel, handelend onder Gorransons naam, de lening niet terugbetaalde, werd het faillissement van de Securitas-ceo aangevraagd en maandag uitgesproken.

Goransson ging vanzelfsprekend in beroep tegen die beslissing van de rechtbank, meldt het persagentschap Bloomberg. De topman van Securitas stelde terecht dat de rechtbank oordeelde op basis van onjuiste informatie. En hij kreeg gelijk. De rechtbank heeft inmiddels laten weten het faillissement terug te draaien.

12.800 identiteitsdiefstallen

Maar wat blijft hangen in dit onwaarschijnlijke verhaal is dat Goransson de identiteitsdiefstal (die al in maart plaatsvond, red.) pas opmerkte na de faillissementsuitspraak. Volgens Securitas - dat erg verveeld zit met de zaak - heeft de identiteitsdiefstal geen effect op het bedrijf zelf.

Maar dat de data en identiteit van een prominente Zweedse ceo gestolen konden worden, en dan nog van het grootste beveiligingsbedrijf, roept wel heel wat vragen op in het land. Zweden zet al jarenlang sterk in op digitalisering en onlinebetalen. Maar het land leert nu ook de keerzijde daarvan kennen. Goranssons zaak was dit jaar slechts één van de 12.800 gerapporteerde gevallen in Zweden die te maken hadden met online identiteitsdiefstal. En dat in amper zes maanden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig