Sensatie op Wimbledon: twee topfavorieten voor eindzege overleven kwartfinales niet
Foto: AFP

Twee van de topfavorieten voor de eindzege op Wimbledon bij de mannen hebben allebei de kwartfinales niet overleefd. Eerst sneuvelde titelverdediger Andy Murray, daarna daarna moest Novak Djokovic de handdoek gooien met een schouderblessure. Sam Querrey (ATP 28) en Tomas Berdych (ATP 15) staan zo in de halve finales.

De Tsjech Tomas Berdych (ATP 15) heeft zich woensdag geplaatst voor de halve finales van Wimbledon, het derde grandslamtoernooi van het seizoen. Novak Djokovic (ATP 4) gaf op met een blessure.

Het Servische tweede reekshoofd liet zich na de eerste set, door Berdych gewonnen na een tiebreak (7/2), behandelen aan zijn rechterelleboog en -schouder. Uiteindelijk wierp Djokovic bij 2-0 voor Berdych in set twee de handdoek in de ring na 1 uur en 3 minuten op het court.

Sensatie op Wimbledon: twee topfavorieten voor eindzege overleven kwartfinales niet
Foto: REUTERS

Djokovic, die wordt begeleid door André Agassi, mikte op een vierde Wimbledon-titel. Hij won het prestigieuze grastoernooi op de All England Club in 2011, 2014 en 2015.

Berdych neemt het in de halve finales op tegen de Zwitser Roger Federer (ATP 5). Hij staat voor het tweede opeenvolgende jaar bij de laatste vier op het Londense gras. Vorig jaar ging de Tsjech, in 2010 finalist op Wimbledon, onderuit tegen Andy Murray.

Djokovic overweegt pauze

De drievoudige toernooiwinnaar op de All England Club (2011, 2014, 2015) liet tijdens de wedstrijd een arts op het court komen. Die masseerde de rechterelleboog en de onderarm van Djokovic.

“Het is mijn elleboog”, liet Djokovic na afloop optekenen. “Ik heb er al anderhalf jaar last van. Het is jammer Wimbledon zo te moeten beëindigen. Ik begon het opnieuw te voelen bij het begin van het toernooi. De pijn bleef toenemen en vandaag was het het ergst.”

“Ik heb alles geprobeerd om in goede omstandigheden te spelen. Maar de behandelingen leverden niets op. Bij de service en de forehand had ik echt pijn”, vervolgde de Serviër, die pas voor het eerst sinds de Australian Open van 2009 opgaf. “Ik ga nu mijn tijd nemen en met specialisten spreken. Ik denk dat een pauze te overwegen is.”

Murray sneuvelde tegen nummer 28 van de wereld

Eerder op de dag had de Schotse titelverdediger en nummer één van de wereld, Andy Murray, ook al de kwartfinales niet weten te overleven. De titelverdediger ging tegen de Amerikaan Sam Querrey (ATP 28) na twee uur en 46 minuten in vijf sets (3-6, 6-4, 6-7 (4/7), 6-1 en 6-1) onderuit.

Voor de 29-jarige Querrey is het nog maar de tweede zege in negen duels tegen Murray. De Amerikaan kon Murray eerder enkel in 2010 in Los Angeles (hardcourt) te grazen nemen.

De 30-jarige Murray mikte voor eigen publiek op een derde Wimbledonkroon (na 2013 en 2016). Voor Querrey is het zijn eerste halve finale op het Londense gras. Vorig jaar bleef hij in de kwartfinale steken. Querrey neemt het in de halve eindstrijd op tegen de Kroaat Marin Cilic (ATP 6).

Sensatie op Wimbledon: twee topfavorieten voor eindzege overleven kwartfinales niet
Foto: AFP

Andy Murray: “Ik heb alles gegeven, maar ik voelde al snel mijn heup”

“Querrey dicteerde het spel”, reageerde de dertigjarige Murray na zijn uitschakeling. “Ik heb alles gegeven en geprobeerd om zo lang mogelijk door te gaan, maar van bij het begin van de wedstrijd voelde ik mijn heup trekken”, zei Murray. “We hebben vooraf gezocht naar oplossingen op korte termijn zodat ik mijn titel kon verdedigen. Ik zal nu met mijn medische staf en specialisten kijken hoe we de heup verder zullen behandelen.”

Het tennisjaar van Murray verloopt tot nog toe niet bijzonder succesvol, al haalde hij wel de halve finales op Roland Garros. Een elleboogblessure en griep speelden hem eerder ook al parten. Na zijn vroege uitschakeling op het grastoernooi van Queen’s wilde de tweevoudige Wimbledon-winnaar nog wat ritme opdoen in twee demonstratiewedstrijden, maar dat kwam er door de pijnlijke heup dus niet van. In 2017 won Murray nog maar één toernooi.

Querrey voelt zich uitstekend op het gras in Londen. De 29-jarige Amerikaan schakelde vorig jaar de Serviër Novak Djokovic - toen ook de nummer één - uit in de derde ronde. “Ik ben in shock”, stak Querrey op zijn persbabbel van wal. “Ik begon niet goed aan de partij, maar ik ben blijven knokken. In de vierde en vijfde set waren mijn slagen heel diep. De wedstrijd draaide in mijn voordeel uit. Een halve finale spelen op Wimbledon, dat is een droom die uitkomt.”

Sensatie op Wimbledon: twee topfavorieten voor eindzege overleven kwartfinales niet
Foto: AP

Federer lijkt grote favoriet te worden na zege tegen Raonic

De favorietenrol lijkt zo richting Roger Federer (ATP 5) te verschuiven. De Zwitser blijft op dreef op Wimbledon. Hij kende maar weinig moeite met de Canadees Milos Raonic (ATP 7) en plaatste zich na twee uur in drie sets (6-4, 6-2 en 7-6 (7/4) voor de halve finales. Federer liet op Wimbledon voorlopig nog geen enkele set liggen.

Federer boekt zo zijn tiende zege in dertien duels tegen Raonic. De Canadees had nochtans de laatste twee onderlinge duels op zijn naam geschreven. In de halve finales neemt Federer het op tegen de Tsjech Tomas Berdych (ATP 15).

Sensatie op Wimbledon: twee topfavorieten voor eindzege overleven kwartfinales niet
Foto: Photo News

Federer jaagt een achtste titel na in Wimbledon. Hij won het grasgrandslam al in 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 en 2012. Nu deelt hij het record van zeven zeges nog met de Amerikaan Pete Sampras. Dit jaar won Federer al het Australian Open, goed voor zijn achttiende grandslamzege, waarmee hij wel alleen recordhouder is. Het is de vijftigste keer dat Federer zich voor de kwartfinales van een Grand Slam plaatst en ook dat is een record. De Amerikaan Jimmy Connors volgt met 41 kwartfinales van 1972 tot 1991 op ruime afstand. Op Wimbledon zit Federer voor de vijftiende keer bij de laatste acht. Connors was tot maandag met veertien kwartfinales mederecordhouder.