Kamervoorzitter mag geen eurocent meer bijverdienen
De kamervoorzitter zal geen eurocent meer mogen bijverdienen. De werkgroep Politieke Vernieuwing heeft de voorbije weken de regels voor de kamervoorzitter nog wat aangescherpt.

In de eerste teksten van de werkgroep Politieke Vernieuwing werd nog vaag gedaan over het bijklussen van de kamervoorzitter. Toen werd nog voorgesteld om in de deontologische code in te schrijven dat ‘de kamervoorzitter in de uitoefening van zijn ambt uiterst voorzichtig moet zijn in de uitoefening van nevenactiviteiten'. 

Een bepaling die een bijklussende voorzitter minder evident maakt, maar de deur voor betalend bijklussen niet helemaal sloot. Dit tot groot ongenoegen van vooral oppositiepartijen Groen en SP.A. Naast de Publipart-affaire was de aanleiding voor de oprichting van de werkgroep ook de adviesfunctie die huidig kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) bij Telenet had, weliswaar onbezoldigd zoals bleek na heel wat verwarring.

In de nieuwe tekst staat duidelijk dat ‘het ambt van kamervoorzitter onverenigbaar is met enig ander betaald publiek of privaat mandaat'.  ‘Het klopt dat de eerste teksten nog onduidelijkheid lieten, maar dit was al enige tijd de bedoeling hoor’, zegt Brecht Vermeulen (N-VA), de voorzitter van de werkgroep Politieke Vernieuwing.

Nevenactiviteiten kunnen dus nog wel, maar ze mogen dus niet vergoed worden en mogen ook niet de onafhankelijkheid van de voorzitter aantasten. Er is wel expliciet voorzien dat de kamervoorzitter ook nog in de gemeenteraad of OCMW-raad mag zetelen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in