In de onderzoekscommissie naar Samusocial trekt vandaag een mail van Michel Degueldre de aandacht. Daarin vraagt hij aan een communicatiemedewerker een grondig onderzoek naar journalisten en een Ecolo-parlementslid.

De commissie hoorde woensdagnamiddag drie operationele directeurs van de daklozenorganisatie.

Het Brussels parlementslid Alain Maron (Ecolo) vroeg hen meteen om een reactie op de mail van de voorzitter van de raad bestuur, Michel Degueldre, die zij in kopie hadden ontvangen. ‘Zijn jullie op de vraag ingegaan?’, wilde hij weten. Ook andere commissieleden waren verbolgen over de vraag van de voorzitter naar informatie die de journalisten en het parlementslid onder druk zou kunnen zetten.

In zijn korte mail vroeg Degueldre aan een communicatieverantwoordelijke ‘een diepgaand onderzoek naar het leven, de studies, gewoontes, overtuigingen, vrienden, familie van de twee sterjournalisten van Le Vif en RTBF en van het Ecolo-parlementslid’.

‘Ik wil hun motivatie, banden en eventuele ambities beter begrijpen’, ging de toenmalige voorzitter voort. ‘De tijd van vriendelijkheden is voorbij.’

De mail dateert van 25 mei toen verschillende artikels waren verschenen bij Le Vif en de RTBF over de zitpenningen bij Samusocial. Ecolo-parlementslid Alain Maron verdiepte zich in het dossier.

Administratief en financieel directeur Aurélien Doffigny, operationeel directeur Gregory Polus, en pedagogisch directeur Laurence Bourguignon verklaarden allen dat ze geschokt waren over de mail en niet waren ingegaan op het verzoek.

De communicatieverantwoordelijke aan wie de mail gericht zegt aan de RTBF dat hij verbaasd was over de vraag. Volgens hem is er nooit een onderzoek gevoerd naar het privéleven van de journalisten en het parlementslid.

De commissieleden waren niet enkel geschokt over de inhoud van de mail, maar ook over het feit dat die meteen ook op de sociale media circuleerden. Emmanuel De Bock (DéFI) vond dat de mail niet had mogen openbaar gemaakt worden. ‘Als het document in publieke zitting behandeld wordt, is hij publiek’, repliceerde commissievoorzitter Stefaan Cornelis. ‘Het proces van Delgueldre wordt momenteel op sociale media gevoerd, terwijl hij zich niet kan verdedigen’, vervolgde De Bock.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in