Leterme scherp voor Frankrijk en De Decker
Foto: BELGA

Yves Leterme (CD&V) vindt het ‘verwerpelijk en niet-gepermitteerd’ dat Frankrijk in ons land invloed heeft uitgeoefend om de gerechtelijke problemen van miljardair Patokh Chodiev te regelen. Dat zei hij woensdag in de commissie-Kazachgate.

De Franse overheid zette eind 2010 een team van advocaten op poten om de gerechtelijke problemen van Patokh Chodiev in ons land te regelen. ‘Verwerpelijk en niet-gepermitteerd’, vindt Yves Leterme. De CD&V’er was in 2011 premier van de regering in lopende zaken, toen die in het parlement de wet op de verruimde minnelijke schikking doorduwde.

Eén van die advocaten was Armand De Decker. De Decker en co zouden ten voordele van Chodiev geprobeerd hebben de wet op de verruimde minnelijke schikking versneld door het Belgische parlement te krijgen. Leterme zei ook dat hij het gedrag van advocaat en ex-senator Armand De Decker (MR) in de zaak ‘niet toelaatbaar en ver over de rand van wat deontologisch aanvaardbaar’ vond.

Maar Leterme zei ook dat hij nooit gemerkt heeft dat er binnen zijn kabinet werd gelobbyd om de wet er door te krijgen, ook niet door minister van Financiën Didier Reynders (MR). ‘Minister van Financiën Didier Reynders (MR) heeft volgens mij niets anders gedaan dan zijn taak als minister. We moesten de opheffing van het bankgeheim invoeren van de Oeso. De minnelijke schikking was politieke pasmunt.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in