Nieuwe weg naar heilig worden
Foto: REUTERS

De paus heeft de procedure om iemand heilig te maken aangepast met een nieuwe categorie. Wel moeten er nog altijd twee mirakels worden toegeschreven.

Tot nu toe kende de katholieke kerk drie categorieën in de procedure. Martelaren, mensen die een uitzonderlijk deugdelijk christelijk leven hebben geleid en anderen met een heilige reputatie.

Nu voegt de paus er een vierde toe. Het is van toepassing op mensen die een goed christelijk leven hebben geleid en die hun eigen leven hebben gegeven om anderen van de dood te redden. Zelfopoffering dus, zoals Jezus ook heeft gedaan.

Mensen die zieken hebben verzorgd die later zelf aan de ziekte zijn gestorven vallen bijvoorbeeld onder de nieuwe categorie. Nog een voorbeeld is Chiara Corbella. De 28-jarige vrouw weigerde een behandeling tegen kanker om haar ongeboren kind niet in gevaar te brengen. Ze overleed in 2012 aan de ziekte, bijna een jaar na haar bevalling.

‘Zulke christenen zijn de bewondering van de gelovigen waard die gewoonlijk is voorbehouden voor diegenen die vrijwillig het martelaarschap hebben aanvaard of de christelijke waarden heroïsch hebben nageleefd’, stelt de paus.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig