Waarom heeft Emmanuel Macron in hemelsnaam Donald Trump uitgenodigd voor de 14 Juillet? Niet iedereen begrijpt het en niet iedereen is het ermee eens.

‘Hij is helemaal niet welkom’, liet Jean-Luc Mélenchon, ex-presidentskandidaat voor het linkse La France insoumise weten. Na Vladimir Poetin in Versailles, nu Trump in Parijs. ‘Hij wil in het gezelschap van de groten der aarde zijn magere overwinning in de presidentsverkiezingen legitimeren’, spotte Jean-Christophe Cambadélis, secretaris-generaal van de Parti socialiste.

Officieel luidt het dat de Amerikaanse president te gast is omdat het precies honderd jaar geleden is dat de Verenigde Staten zich in de Eerste Wereldoorlog stortten. Amerikaanse troepen zullen donderdag dan ook samen met de Franse over de Champs-Elysées marcheren. Het idee om de Amerikaanse president uit te nodigen zou dan ook al dateren van voor de verkiezing van beide leiders. Maar Macron had goede redenen om door te zetten met dat oude plan.

Verdediger van de planeet

De Franse president heeft zich opgeworpen als verdediger van de planeet. Hij gaf stevig af op Trump omdat die zich uit het klimaatakkoord van Parijs terugtrok. De Fransman lanceerde prompt de slogan Make our planet great again - in het Engels. Maar je kan natuurlijk niet kwaad blijven op de leider van een land dat je hard nodig hebt. ‘On a besoin d’eux pour à peu près tout’, gaf een Franse diplomaat in een interview met Europe 1 toe.

Op die manier kan Macron ook zijn leiderschap in Europa verstevigen, nu Theresa May in de knoei zit met haar Brexit en Angela Merkel de handen vol heeft met de komende verkiezingen.

Luister van de Lichtstad

Overigens verbaast het al even zeer dat Trump de uitnodiging aanvaardde. Zei hij vorig jaar niet dat Parijs ‘niet langer de stad is die ze ooit was’ met zones die zo geradicaliseerd zijn dat de politie er niet meer durft te komen? Om te bewijzen dat de Lichtstad nog niets van haar oude luister heeft ingeboet, neemt Macron zijn gast donderdagavond mee uit eten in het restaurant le Jules Verne van chef Alain Ducasse op de Eiffeltoren.

Handdruk van Macron

Heikel gesprekspunt tijdens het bezoek wordt beslist ook de keuze van de steden waar de Olympische Spelen in 2024 en 2028 zullen plaatsvinden. Parijs en Los Angeles vallen beide in de prijzen, werd gisteren beslist door het Internationaal Olympisch Comité, maar wie komt er eerst?

Waar iedereen echter nog het meest naar uitkijkt is de begroeting tussen beide mannen: slaagt Macron er opnieuw in, net zoals bij de Navo-top in mei, om Trumps neerbuigende handdruk vakkundig te counteren?

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig