De Wever: ‘Acht miljard vinden in 2 jaar, dat is de mensen blaasjes wijsmaken’
Foto: BELGA

De officiële ambitie van deze regering blijft nog altijd om een begrotingsevenwicht te bereiken in 2019. Dat is al een jaar later dan voorzien. Maar alle regeringspartijen zijn geschrokken van de enorme weg die daarvoor nog moet afgelegd worden.

Na eerdere optimistische geluiden, maakte het monitoringcomité - een groep topambtenaren - afgelopen weekend bekend dat voor dat evenwicht nog acht miljard euro moet gevonden worden.

‘We moeten de mars naar een evenwicht voortzetten, maar in een realistisch tempo’, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever in het VRT Journaal. ‘Zeggen dat we 8 miljard euro moeten vinden in 2 jaar, dat is mensen blaasjes wijsmaken.’

Afgelopen weekend liet CD&V-vicepremier Kris Peeters ook al verstaan dat groei en jobs belangrijker zijn dan een begrotingsevenwicht. Een visie die ook bij de liberale partijen trouwens leeft.

Officieel blijft de doelstelling nog altijd een evenwicht in 2019, maar de geesten zijn volop aan het rijpen om daarvan af te stappen. De regering-Michel voert de komende weken loodzware begrotingsbesprekingen. Daarnaast wil ze ook nog een akkoord bereiken over een aantal structurele hervormingen, zoals een lagere vennootschapsbelasting.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig