Trump Jr.: 'Had dit nu anders aangepakt'
Donald Trump Jr. (links) overwoog tijdens de verkiezingscampagne steun vanuit Rusland, tonen de e-mails aan Foto: Reuters
De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn steun uitgesproken aan zijn oudste zoon, nadat die e-mailverkeer vrijgaf met een Russische advocate over 'compromitterende informatie over Hillary Clinton'. 'Ik heb mijn vader niet over de contacten verteld', benadrukte Donald Trump Jr. ondertussen in een interview.

Trump zelf liet via een woordvoerder weten dat zijn zoon 'een man met veel kwaliteiten is'. 'Ik moedig zijn transparantie aan', klinkt het summier in een mededeling. Over de grond van de zaak doet de president momenteel dus geen uitspraak.

De e-mails zorgen in de VS voor hoogspanning. Er zijn al lang geruchten en vermoedens dat het campagneteam van Trump hulp kreeg uit Rusland, maar dat werd steeds ontkend. Deze nieuwe documenten wijzen er echter op dat er wel contacten met Russen waren. Als kan bewezen worden dat die contacten verbonden zijn met de Russische overheid, en dat Trump Jr. daarvan op de hoogte was, dan kan dat president Trump in zeer zware problemen brengen. Tot dusver deed het kamp van Trump berichten over contacten met Rusland steeds af als 'fake news', wat nu erg moeilijk vol te houden wordt.

'Dit is verraad', tweette een jurist die het Witte Huis adviseerde onder George W. Bush. 'Ten tijde van Bush zouden we hem al hebben opgepakt voor ondervraging.'

Trump Jr.: 'Niet verteld aan vader'

'Ik kan niets veranderen aan wat iemand mij stuurt. Ik heb het bericht gelezen en heb gereageerd', verklaarde Trump Jr. dinsdagavond in een interview met Fox News. Daarin zei hij wel dat hij nu begrijpt dat hij anders had moeten handelen. 'Maar voor mij was dit 'oppositieresearch'. Achteraf bekeken had ik de zaken waarschijnlijk aanders aangepakt. Maar dit was voor alle Rusland-manie, voordat de pers het hier over had.' 

Trump Jr. vertelde zijn vader naar eigen zeggen niets over de ontmoeting met de Russische advocate, benadrukte hij : 'Het stelde zo weinig voor, er was niets te vertellen.'

'I love it'

Het was The New York Times die als eerste berichtte over het mailverkeer tussen Rob Goldstone, een Brit met een verleden als tabloidreporter, en Donald Trump Jr.. Daaruit moest volgens de krant blijken dat Trump junior ervan op de hoogte was dat de ontmoeting met een Russische advocate deel uitmaakte van een poging van het Kremlin om de kandidatuur van zijn vader te helpen. Het noopte Trump junior om enkele uren later de bewuste emailketting via Twitter vrij te geven.

In de mails staat alvast te lezen wat Trumps oudste zoon eerder al toegaf: hij stemde in met de ontmoeting omdat compromitterende informatie over Hillary Clinton beloofd werd. Maar ook in zijn meest recente reactie blijft Trump junior erop wijzen dat de vrouw 'geen overheidsfunctionaris' was. Lees: Trump junior had geen reden om aan te nemen dat de vrouw in opdracht van het Kremlin handelde.

Maar uit de mails blijkt nu dat de informatie waarover sprake was, afkomstig was van de 'Crown Prosecutor' van Rusland, waarmee men procureur-generaal Joeri Tsjaika bedoelt. Zij werd persoonlijk door de Russische president benoemd en ze is goed bevriend met zowel Poetin als Natalia Veselnitskaya, de advocate die Trump junior ontmoette.

Toen een medewerker van het campagneteam liet weten dat er compromitterende informatie op komst was, regeageerde Trump Jr. met 'I love it'. Wat volgt zijn veel details over de precieze plek en tijd van de ontmoeting.

Trump Junior blijft volhouden dat de beloofde informatie er uiteindelijk niet kwam, en dat de meeting zelfs erg inconsistent was. Ook volgens een van zijn advocaten, heeft Trump Junior niets verkeerd gedaan, en zal hij samenwerken met de onderzoekers als dat gevraagd wordt. ‘Volgens mij is dit “much ado about nothing”’, klinkt het.

Toch zeggen steeds meer Amerikaanse advocaten dat dit wel eens een geval van landverraad zou kunnen zijn, en dat is een erg strafbaar feit in de VS. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in