Voorbije jaar was ‘opvallend droog jaar’
Foto: BELGA

In totaal viel er de twaalf laatste maanden in het referentiestation Ukkel slechts 557,5 mm neerslag. Dat is een derde minder dan normaal. Het ziet erbovendien niet naar uit dat de opgebouwde neerslagtekorten relatief snel zullen worden aangevuld. Weersinstituut KMI spreekt daarom van ‘een opvallend droog jaar’

Na een lente met weinig neerslag (amper 60 procent van de normale hoeveelheid voor dit seizoen) in Ukkel, registreerde het KMI daar in juni ook minder neerslag dan normaal (50,8 mm of 71 procent van de normale waarde). ‘Juni past hiermee in een lange reeks van maanden die bijna allemaal een neerslagtekort kenden; een reeks die begon in juli 2016. Vanaf dan waren alle maanden droger dan normaal, met uitzondering van november 2016', luidt het.

De huidige droogte volgt na een zeer natte eerste helft van 2016. Voor Ukkel was dit het natste eerste semester sinds het begin van de waarnemingen in 1833.

De lage neerslagtotalen werden ook in de rest van het land waargenomen, maar met intensiteiten die naar regio variëren. Vooral de tekorten in het zuiden van de provincie Luxemburg en in een deel van de laars van Henegouwen vallen op. Daar werden de laatste twaalf maanden neerslagtotalen geregistreerd tussen 45 procent en 55 procent van de normale waarden. De tekorten in het westen en het noorden van het land waren kleiner. Op sommige plaatsen werden daar totalen rond 80 procent van de normale waarden gemeten, luidt het. Op de kaart met de droogte-index van april tot en met juni staan bijna heel de westelijke helft van het land en bepaalde streken in de oostelijke helft als uitzonderlijk droog ingekleurd.

Begin juli viel er over het algemeen nog maar weinig neerslag in ons land. Tijdens de onweders die onder andere vandaag passeren, kan er echter lokaal veel neerslag vallen. Ook de rest van de week kan het op verschillende plaatsen in ons land regenen.

'De geleidelijke terugkeer van een hogedrukgebied in de omgeving van ons land, zal naar het einde van de maand waarschijnlijk opnieuw leiden tot droger weer met temperaturen boven de normalen. Op langere termijn (gemiddeld voor de volgende drie maanden) voorzien de modellen van de seizoensvoorspellingen een warmere en drogere periode dan normaal. We willen benadrukken dat de seizoensvoorspellingen voor onze streken met alle mogelijke voorzichtigheid moeten worden bekeken en dan vooral wat betreft de neerslag', besluit het KMI.