Geen tuchtmaatregelen voor ‘botinnekes’ na overlijden Jonathan Jacob
Jonathan Jacob Foto: rr

De zeven leden van het Bijzonder Bijstandsteam (BBT) van de Antwerpse lokale politie die eerder dit jaar in beroep waren veroordeeld in de zaak over de dood van Jonathan Jacob, krijgen geen tuchtmaatregelen opgelegd. Dat is alleen mogelijk bij opzettelijke fouten.

Het kabinet van burgemeester Bart De Wever (N-VA) bevestigt een bericht daarover van de regionale omroep ATV. Kabinetschef Philippe Beinaerts zegt dat eventuele tuchtmaatregelen formeel moeilijk zouden standhouden omdat er destijds in 2010 geen tuchtprocedure werd opgestart door toenmalig burgemeester Patrick Janssens (SP.A) en het nu wel erg laat zou zijn om dat alsnog te doen.

‘Maar ook inhoudelijk is er een probleem, want het arrest van het hof van beroep heeft het over onopzettelijke fouten, terwijl een tuchtprocedure bedoeld is voor opzettelijke fouten’, stelt Beinaerts. ‘We willen wel benadrukken dat deze tuchtrechtelijke beslissing geen waardeoordeel inhoudt over het resultaat van het strafrechtelijke luik. Dat staat hier volledig los van.’

Onopzettelijke doding

Het hof van beroep veroordeelde in februari de teamleider van het BBT, in de volksmond de ‘botinnekes’ tot negen maanden cel met uitstel voor onopzettelijke doding. Zes teamleden kregen zes maanden cel met uitstel en één BBT’er die slechts beperkt bij de interventie betrokken was, werd vrijgesproken. Er bestond volgens het hof geen twijfel dat het optreden van het BBT tot de dood van Jacob had geleid.

De politiemensen hadden hun opdracht blindelings uitgevoerd in plaats van rekening te houden met de omstandigheden en andere opties te overwegen, klonk het. De toenmalige directeur en de psychiater van de Broeders Alexianen in Boechout kregen zes maanden cel met uitstel voor schuldig verzuim.

Psychose

Jonathan Jacob verkeerde op 6 januari 2010 in een acute psychose met gevaar op ontwenningsverschijnselen toen hij werd opgepakt door de lokale politie van de zone Minos in Borsbeek. Het parket oordeelde dat een onmiddellijke opname zich opdrong, maar bij de Broeders Alexianen werd die opname tot tweemaal toe geweigerd omdat Jacob zich agressief opstelde.

De politie nam hem mee naar een cel in het politiekantoor van Mortsel en riep de hulp van het Antwerpse BBT in om de twintiger te immobiliseren, zodat een dokter hem een kalmerende spuit kon toedienen. Tijdens de procedure die het BBT vervolgens uitvoerde, kreeg Jacob rake klappen te verwerken. Hij stierf aan inwendige bloedingen.

Geen cassatie

Zowel de BBT’ers als de psychiater en voormalig directeur werden ook veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de nabestaanden van Jacob. Zes BBT’ers wilden overigens na hun veroordeling nog in cassatie gaan, maar dat verzoek werd begin juni afgewezen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in