‘Nooit benaderd door De Decker’
Foto: belga
‘Er is geen enkele Kazachse minister of diplomaat die mij ooit heeft aangesproken om de gerechtelijke problemen van meneer Chodiev in ons land te regelen.’ Dat zei de voormalige minister van Buitenlandse zaken Steven Vanackere (CD&V) zopas in de commissie-Kazachgate. Vanackere was minister van Buitenlandse Zaken in de periode 2009-2011.

Claude Guéant, de voormalige Franse minister van Binnenlandse Zaken en kabinetschef van Nicolas Sarkozy, getuigde in mei voor de commissie dat de Kazachse president Nazarbayev in 2010 aan Frankrijk had gevraagd om de Belgische gerechtelijke problemen van Chodiev en co te regelen. Chodiev en zijn zakenpartner werden in die periode in Brussel vervolgd in een zaak van witwassen.

Het Franse Elysée - dat hoopte op die manier een groot helikoptercontract met Kazachstan binnen te halen - schakelde prompt de Franse advocate Catherine Degoul en de Belgische advocaat-senator Armand de Decker (MR) in om Nazarbayev en Chodiev ter wille te zijn.

De commissie wilde van Vanackere weten of de Kazachse president of zijn entourage niet eerst hadden geprobeerd om hem aan te spreken over de problemen van Chodiev. In plaats van het via een omweg langs de Franse regering te proberen.

Theoretisch was dat mogelijk geweest. Vanackere ging zelf in oktober 2010 naar Kazachstan met een economische missie. Eerder was de Kazachse president ook al in ons land op bezoek geweest. Maar volgens Vanackere kregen noch hij noch zijn diplomaten ooit de vraag vanuit de Kazachse autoriteiten om de problemen van Chodiev te regelen. ‘Mijn diplomaten zouden me dat zeker gemeld hebben als dat het geval was geweest.'

De Decker

De Franse kabinetsmewerker Jean-François Etienne des Rosaies verstuurde in juni 2011 een mail naar zijn minister Claude Guéant waarin hij trots meldde dat de wet op de verruimde minnelijke schikking in België was gestemd en dat de gerechtelijke problemen van Chodiev als gevolg daarvan geregeld waren. ‘Armand De Decker heeft daarvoor drie ministers gesensibiliseerd’, aldus des Rosaies in zijn mail aan Gueant. ‘Stefaan De Clerck (Justitie), Reynders (Financiën) en Vanackere (Buitenlandse zaken).’ Maar Vanackere ontkende vanmiddag voor de commissie dat hij ooit contact heeft gehad met De Decker, Degoul of des Rosaies.