Nog maar drie kandidaten voor opvolger F-16
Onze huidige F-16’s in actie (ter gelegenheid van 21 juli). Foto: Belga
Het Zweedse Saab is niet langer kandidaat om met de JAS-39 de opvolger voor het gevechtsvliegtuig F-16 te bouwen. Daardoor blijven er nu nog maar twee Europese en één Amerikaanse kandidaat meer over.

Met de aanbesteding voor de Belgische gevechtsvliegtuigen is 3,573 miljard euro gemoeid. Maar volgens het Zweedse overheidsagentschap FMV zou leveren aan het Belgische leger ‘een politiek mandaat vereisen, dat tot op heden niet bestaat’. Daarop is de kandidatuur stopgezet.

In een mededeling neemt het ministerie van Defensie akte van de beslissing van de Zweden, en bedankt hen om de voorbije drie jaar meegewerkt te hebben aan het project.

Aanvankelijk waren er vijf kanshebbers voor de miljardenorder. Maar het Amerikaanse Boeing trok zich eerder al terug. Daardoor blijven er nu nog drie partijen over: De F-35 van het Amerikaanse Lockheed, de Britse Eurofighter Typhoon, en de Franse Rafale van Dassault.

Europees Parlementslid Ivo Belet (CD&V) riep enkele maanden geleden in een opiniestuk in De Standaard op om te kiezen voor een Europees alternatief. Dat zou in de praktijk de F-35 doen afvallen. Belet pleitte ervoor om een deel van de investering te laten terugvloeien naar ons land in de vorm van ‘economische compensaties’ door degene die het contract binnenhaalt. Dat kan gaan over onderhoudscontracten, maar evengoed bestellingen van vliegsimulatoren of speciale beeldschermen.

Bedoeling is dat er tegen midden volgend jaar een beslissing valt over wie de gevechtsvliegtuigen mag leveren aan onze strijdkrachten.