Versnick stapt versneld uit de politiek
Foto: BELGA

Oost-Vlaams gedeputeerde Geert Versnick (Open VLD) versnelt zijn vertrek uit de politiek. Zijn positie was niet langer houdbaar nadat bij de provincie liet betalen voor nachten in Bangkok waarvoor hij geen verklaring heeft.

‘Al voor de boel ontplofte, heb ik hem al gezegd dat hij moest kiezen, de politiek of mandaten’, zei Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten een paar weken geleden nog in De Afspraak.

Mandatenkoning Geert Versnick hield in april al de eer aan zichzelf door op te stappen als gemeenteraadslid in Gent. Maar hij bleef toen wel nog zetelen als gedeputeerde voor onder andere Buitenlandse betrekkingen in de provincie Oost-Vlaanderen. 

Dat zou hij aanvankelijk nog doen tot de lokale verkiezingen in oktober 2018, maar door de nieuwe onthullingen over zijn verblijven in Bangkok waarvoor de factuur werd betaald door de provincie, heeft Versnick nu bekendgemaakt dat hij opstapt bij de ingang van het nieuwe politieke jaar in september.

Voor het eerst in dertig jaar zal zijn naam bij de lokale verkiezingen van 2018 dus niet meer figureren op een blauwe lijst. Zijn naam dook de laatste tijd te vaak op in berichten over politieke graaicultuur.

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten noemt het vertrek van Versnick een juiste beslissing.  'Integriteit is belangrijk. Als onterechte vergoedingen zijn uitgekeerd, zal hij ze terugbetalen', klinkt het nog op Twitter.

In de jaren tachtig behoorde Versnick met Guy Verhofstadt, Patrick Dewael en Karel De Gucht tot een wondergeneratie die de strafste bladzijde in de geschiedenis van de Vlaamse liberalen zou gaan schrijven.