Vlak voor de Gentse Feesten is de oorlog tussen de twee kraampjes met cuberdons op de Groentenmarkt opnieuw losgebarsten. Younes Benzaza gooide zaterdagavond een emmer water naar zijn concurrent Carl Demeestere.

De strijd tussen de twee cuberdonverkopers nabij de Gentse Groentenmarkt woedt al jaren. In 2014 was burgemeester Daniël Termont (SP.A) het al zodanig beu dat hij de twee verkopers twee weken lang geen cuberdons meer mochten verkopen. Maar een jaar later zat het er opnieuw bovenarms op. In maart 2015 besliste de Kamer van Koophandel dat Sonny Breine duizend euro moest betalen voor elke keer dat hij kwaadsprak over zijn concurrent. De uitspraak kwam er nadat hij de cuberdons van Carl Demeestere ‘chemische brol’ had genoemd.

De afgelopen maanden leek de hemel een beetje opgeklaard boven de Groentenmarkt. Tot zaterdagnamiddag. Toen Demeestere in de vooravond zijn fiets dichtklapte en naar huis reed, werd hij gevolgd door Younes Benzaza, de verkoper van het ‘rechterkraam’. ‘Ineens kreeg ik een emmer water in mijn nek’, zegt Demeestere. ‘Ik weet wel: wat we doen is folklore. De discussie hoort er een beetje bij. Maar dit is een stap te ver.’

‘Ik denk dat ik met mijn actie mijn punt gemaakt heb’, verdedigde Benzaza zich. ‘Je moet hier zelf eens staan. Van ’s morgens tot ’s avonds iemand die de hele tijd op uw kap zit. [...] Zaterdagavond had ik het eventjes gehad. Vergelijk het met een hond: als die niet aan de leiband wil blijven, moet je er ook even een emmer water over gooien.’

Demeestere heeft niettemin een klacht ingediend tegen Benzaza. Toch stonden beide heren zondag opnieuw naast elkaar, alsof er niks gebeurd was.