Vijf topconcerten en de grote rip-off van het voorbije festivalweekend
Foto: Koen Bauters

TOPS

Millionaire

Champagne voor iedereen

Een vette lap rock, daar zat het publiek van Cactus op te wachten, te oordelen aan de stroom van volk die voor het optreden van Millionaire het park in stroomde.

Aan het enthousiaste onthaal voor 'I'm not who you think you are' te horen, vond u twaalf jaar wachten op de nieuwe plaat Sciencing echt wel lang. Hoera voor de gitaarmuur die werd opgetrokken door Tim Vanhamel, Aldo Struyf en Sjoerd Bruil!

naar de recensie >

Steve Winwood

Terug naar de sixties

Eerlijk is eerlijk: na de set van Millionaire vond er een soort splijting der wateren plaats op Cactus, waarbij de jonge garde iets ging eten - in Brugge moet je daarvoor een rivier over - en veel grijze hoofden opdoken voor het podium.

naar de recensie >

Rava en Stanko

Lange lijnen en zacht gepruttel

De derde dag van Gent Jazz zette al vroeg zaterdagnamiddag in met twee grootheden van de Europese jazz, Enrico Rava en Thomasz Stanko, twee heren met grijze haren en respectabele leeftijd. Zij lieten elegante, maar ook vrije en speelse jazz door de tent zweven.

naar de recensie >

McCoy Tyner trio & Craig Taborn

Ontroerende hommage aan Geri Allen

Normaal moest pianiste Geri Allen (60) mee op het podium staan tijdens de hommage aan McCoy Tyner. Zij overleed vorige week aan kanker.

Pianist Craig Taborn vertelde dat zijn grootste invloeden Geri Allen en McCoy Tyner zijn. Als 15-jarige zag hij in zijn thuisstad Minneapolis Geri Allen spelen. Ze speelde haar compositie 'When Kabuya dances'. Hij vergat het nooit. Hij speelde een ontroerende hommage aan de grote pianiste, 'op het moment dat haar afscheid in de VS plaats heeft', zei hij. Vorig jaar was Geri Allen nog op Jazz Middelheim.

naar de recensie >

Emile Parisien/Vincent Peirani

Sidney Bechet leeft nog

Van in het begin had het Franse duo van saxofonist Emile Parisien en accordeonist Vincent Peirani de tent mee, met hun mix van humor, kamermuziek, valse musette en jazz. De kleine Parisien en de boomlange Peirani zien opkomen werkte even op de lachspieren, maar zodra de muziek begon viel je mond bijna open.

naar de recensie >

FLOPS

Boef

De rip-off van Boef

Wat doet een Hollandse rapper op dit festival? Soufiane Boussaadia heeft Algerijnse roots en zijn beats vertonen soms een Caribische twist. Maar dat laatste geldt ook voor de muziek van Ed Sheeran en Justin Bieber, en die afkomst schemert nauwelijks door in zijn nummers. Maar op Afro-Latino kan veel, zolang het maar buiten de westerse mainstream valt en een beetje zuiders klinkt. En met Boef spreekt het festival natuurlijk een heel nieuw publiek aan. In dit geval piepjonge meisjes en jongens van wie velen eerder op de avond al genoten van een ander hitfenomeen, Alvaro Soler.

naar de recensie >

Foto's: Koen Bauters, Dries Luyten, Afro-Latino Festival