Thomas Van der Plaetsen: ‘Dat het leven snel verandert, is ondertussen wel duidelijk geworden’
Thomas Van der Plaetsen. Foto: Photo News

Deze zomer schrijven een aantal bekende gezichten voor De Standaard Online een brief aan zichzelf in de toekomst. Thomas Van der Plaetsen, regerend Europees kampioen tienkamp vraagt zich af hoe hij over vijf jaar tegenover zijn pensioen zal staan. Maar ook, hoe zal hij dan in het leven staan?

Mijn vijf jaar jongere versie had nooit kunnen voorspellen waar ik nu sta. Hoe leg ik die jongen uit dat mijn persoonlijke records amper zijn veranderd, en dat hij nog steeds thuis in dezelfde kamer woont?

Toch voel ik mij helemaal niet dezelfde persoon als toen. Met die kennis schrijf ik jou, Thomas-binnen-vijf-jaar, een brief. Want dat het leven snel verandert, is ondertussen wel duidelijk geworden. Waar jij je nu bevindt is dan ook eerder irrelevant.

HOE je daar staat is veel interessanter. Welke ideeën en filosofieën je dagelijks door het leven gidsen zegt meer over wie je bent geworden dan de dingen die je sinds nu hebt bereikt. In die zin hoop ik natuurlijk wel dat je doorheen de jaren je focus hebt behouden. Dat je in de aanloop naar de grote doelen altijd het hoofd hoog hebt gehouden. Die tijd goed hebt gebruikt om nieuwe dingen te leren. Dat je nog steeds genoeg dankbaarheid voor het leven kan opbrengen om je niet te laten vangen door kleine of grote tegenslagen.

Pensioen

Op dit moment zijn de plannen voor mijn na-carrière nog vaag. Ik hoop dat je ze al wat vorm hebt gegeven nu je je richting je sportief pensioen begeeft. En vooral, dat die plannen je nog steeds angst aanjagen en opwinden tegelijkertijd. Ik hoop ook dat je het vertrouwen in de buitenwereld niet hebt opgegeven door je te laten afleiden door luidkeelse politici of een onmenselijk bureaucratisch systeem. Hou de focus dus op je directe omgeving. Op hetgene waarop jij invloed hebt en niet op de wereld die je alleen via televisie, radio of internet tegenkomt.

Ik hoop ook dat je je (levens)ervaring en kennis niet laat sterven. En dat je je schuld aan al diegene die jou ooit geholpen hebben terugbetaalt door nu hetzelfde te doen voor anderen. Dat je dat doet met geduld en in het besef dat elke persoon zijn eigen weg bewandelt. En als je tegen deze tijd echt begrijpt (en in praktijk brengt) dat mensen meer nood hebben aan een gids en minder aan een leerkracht, dan ben ik er zeker van dat de dingen goed zullen gaan met jou.

Biografie

Thomas Van der Plaetsen is regerend Europees kampioen tienkamp. Eerder schreef hij al de Europese junioren en beloften titel op zijn naam, alsook tweemaal de Universiade titel en het brons op het WK indoor 2014.

Eind 2014 werd bij Thomas teelbalkanker vastgesteld, gevolgd door een operatie en chemotherapie. Ondanks de zware tegenslag besloot Thomas zo snel mogelijk terug op de piste te staan en zijn comeback te maken als atleet. Slechts 7 maand na het beëindigen van zijn behandeling werd Thomas Universiade kampioen in het Zuid Koreaanse Gwangju. Minder dan twee jaar na zijn diagnose maakte de atleet uit Deinze zijn comeback compleet met de Europese titel.