Sardinië zet huizen voor 1 euro te koop
Bosa, Sardinië Foto: Getty Images/iStockphoto

Het Sardinisch dorp Ollolai staat in de uitverkoop: om de ontvolking tegen te gaan worden huizen voor slechts 1 euro verkocht, met als enige voorwaarde het huis binnen de drie jaar te renoveren.

Wie wel eens durft wegdromen over een toekomst in het zonnige Sardinië, kan die droom voor een zacht prijsje vervullen in het dorp Ollolai. Om de ontvolking tegen te gaan laste burgemeester Efisio Arbau een 1 euro-project in, waardoor huizen voor een symbolische euro te koop staan.

Het dorp telt nog steeds 1.200 inwoners, maar wordt geteisterd door te veel leegstaande en verkrottende woningen. Enige voorwaarde bij de verkoop: het huis moet binnen de drie jaar gerenoveerd zijn. Op die manier wil de burgemeester mensen van gelijk welke nationaliteit aantrekken om in het dorp te gaan wonen.

Spookdorpjes

Italië wordt al langer geteisterd door spookdorpjes. Maar liefst 3.000 gemeentes zagen hun inwonersaantallen drastisch verminderen en zo’n 6.000 dorpen worden door niemand bewoond. Burgemeesters proberen mensen aan te trekken door huizen aan spotprijzen te koop te stellen of een bonus uit te reiken aan zij die kiezen om naar dergelijke dorpen te verhuizen.

Reeds zeven huizen zijn sinds de start van het project verkocht. Zo werd inmiddels al een bed & breakfast opgericht door twee jonge architecten uit Milaan.