Zwitserland is het beste land ter wereld
De Zwitserse vlag op de top van de Eggishorn. Foto: BELGAIMAGE

Het Alpenland scoort het hoogst op een internationale ranglijst der ranglijsten.

De eerste plaats voor Zwitserland is de uitslag van een rekenoefening door het Financieele Dagblad, een Nederlandse zakenkrant. De krant heeft de scores van vijf verschillende ranglijsten gecombineerd, en zo een ranglijst der ranglijsten opgesteld. De Zwitsers grijpen in de afzonderlijke ranglijsten twee keer goud, een keer zilver, een keer brons en staan een keer op de vierde plaats. Geen enkel land doet beter.

Meer bepaald haalt Zwitserland de eerste plaats op de lijst die het Wereld Economisch Forum (een Zwitserse instelling) opstelt over de wereldwijde concurrentiekracht, en ook op de ranglijst van meest innovatieve landen door de Franse business-school Insead. Op een andere ranglijst van concurrentiekracht, die van de eveneens Zwitserse business-school IMD, staat het Alpenland tweede. De lijst van menselijke ontwikkeling van de VN is goed voor een derde plaats, en op de ranglijst van meest gelukkige landen van de hoogleraren Jeffrey Sachs en Richard Layard halen de Zwitsers een vierde plaats.

Geen enkel land ter wereld kan aan de Zwitserse score tippen. Nederland komt op de ranglijst der ranglijsten op de tweede plaats, maar haalt slechts één keer brons. Daarna komen Denemarken en de Verenigde Staten. Noorwegen, dat op de twee gelukslijsten als eerste scoort, staat pas zevende wegens matige prestaties inzake concurrentiekracht en innovatie.

De hoge score van Zwitserland is opmerkelijk, omdat het land objectief gezien enkele handicaps heeft. Het ligt niet aan zee en is door het bergachtige landschap moeilijk toegankelijk, wat geen voordeel is voor de economische ontwikkeling. Bovendien bestaat het uit verschillende linguistische bevolkingsgroepen, wat een nationaal eenheidsgevoel in de weg zou kunnen staan. Tenslotte is het geen lid van de Europese Unie en dus evenmin van de eurozone.

De ranglijst der ranglijsten van het Financieele Dagblad telt 12 landen. België staat er niet op, en hoort dus niet tot de top-12. Hieronder volgen de scores van België op de vijf lijsten:

World Competitiveness Scoreboard (IMD): 23

Global Competitiveness Index (WEF): 17

Global Innovation Index (Insead): 27

Human Development Index (VN): 22

Happiness Ranking (Layard & Sachs): 18