Brexit maakt Brits ontbijt 3 pond duurder
De Britten eten traditioneel spek en eieren als het ontbijt. Foto: REUTERS

Een harde Brexit zou het traditionele Britse ontbijt fors in prijs doen stijgen, zo heeft consultancy-bedrijf KPMG berekend.

Bij afwezigheid van een handelsdeal met de rest van de EU zullen extra importheffingen de boodschappen voor het ontbijt 12,8 procent duurder maken. Dat berekende Bob Jones, die de gevolgen van de Brexit onderzoekt voor de Londense afdeling van KPMG. Dat is vier keer zoveel als de inflatie. De oorzaak is dat de Britse douane moet terugvallen op de WTO-tarieven als de Britten in maart 2019 geen handelsovereenkomst met de rest van de EU hebben afgesloten. Met de daling van het pond heeft KPMG dan niet eens rekening gehouden.

‘Als Groot-Brittannië de EU verlaat zonder handelsovereenkomst of overgangsregeling, kunnen we zowel hogere prijzen als extra papierwerk aan de grens verwachten’, schrijft Jones in een persmededeling. Per ingrediënt heeft hij uitgerekend wat dat betekent voor het traditionele Britse ontbijt. Spek wordt per persoon 18 pence duurder, worst 40 pence, witte bonen 2 pence, fruitsap 14 pence en champignons 3 pence. Een meevaller is dat er aan de prijs van brood, melk en eieren niets wijzigt. Die hoeven de Britten niet te importeren. Voor een doorsnee Brits gezin zou de prijs van een familiaal ontbijt zo stijgen van 23,59 naar 26,61 pond.

Als Groot-Brittannië niet langer deel uitmaakt van de Europese douane-unie, zal het zelf met alle handelspartners nieuwe handelsverdragen moeten onderhandelen. Dat kan vele jaren duren. Aan het akkoord tussen de EU en Japan, dat vorig week werd afgesloten, gingen vier jaar van onderhandelen vooraf. In theorie zou Groot-Brittannië eenzijdig kunnen beslissen alle importtarieven naar nul te brengen, maar die regeling zou dan meteen voor alle WTO-leden moeten gelden. Dat betekent dat het land zou overstroomd worden met goedkope import en dat de eigen bedrijven het erg moeilijk zullen krijgen.

De Britse douane zou veel meer middelen moeten krijgen om alle im- en export correct af te handelen. Nu verloopt de handel met de rest van de EU immers zonder douane-formaliteiten. ‘Er blijven vragen over de mate waarin de douane in staat zal zijn om het volume van goederen dat via Dover en Folkestone het land binnenkomt, in te klaren’, schrijft KPMG eufemistisch. ‘Vooral omdat het waarschijnlijk is dat slecht voorbereide bedrijven de formulieren verkeerd of niet zullen hebben ingevuld’. KPMG voegt eraan toe dat het zelf over de nodige knowhow beschikt om bedrijven bij te staan.

Vorige week nog riep de grootste Britse werkgeversfederatie, CBI, op om de uitstap uit de eenheidsmarkt en de douane-unie voor onbepaalde tijd uit te stellen.