Rigoberto Uran dankt ritzege aan neutrale materiaalman
Foto: AFP

Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) heeft zijn overwinning zondag in de Tour de France mede te danken aan een neutrale materiaalman. Uran kreeg in de volle finale van de negende etappe te maken met een kapotte derailleur, het apparaatje dat de ketting over de diverse tandwielen leidt. De 30-jarige Colombiaan kon daardoor niet meer schakelen en vroeg de neutrale servicewagen om hulp.

Alle nieuws uit de Tour de France 2017 op Sportwereld.be!
   Bekijk hier de tussenstand in alle klassementen
   Ontdek hier alle etappes

“Bij de crash van Richie Porte en Dan Martin werd mijn versnellingsapparaat geraakt, dat brak daardoor af”, vertelde Uran. “Ik heb daar de hele afdaling mee gereden.” De renner van Cannondale-Drapac wilde niet afstappen en wachten op hulp van zijn eigen team, omdat zijn kansen op de winst daarmee zouden vervliegen. Onderaan de Mont du Chat meldde hij zich bij de neutrale wagen. Vanuit het raam boog mecanicien Max Ruphy zich over het achterwiel van Uran.

“De derailleur was verbogen en werkte niet goed meer”, verklaarde Ruphy. “Ik zei tegen Rigoberto: ‘ik zet ‘m in de hoogste versnelling, op de elf, dan kan je zonder tijdverlies naar de finish rijden’.” Op het hoogste verzet (53/11) slaagde Uran erin al zijn concurrenten voorbij te sprinten en zijn voorwiel net iets eerder over de streep te drukken dan Warren Barguil.

Rigoberto Uran dankt ritzege aan neutrale materiaalman
Foto: AFP