In juni 2016, pal in de Amerikaanse verkiezingscampagne, ontmoette Donald Trump junior een Russische advocate die hem vooraf informatie had beloofd die Hillary Clinton kon besmeuren. Deze ontmoeting kan belangrijk worden in het onderzoek naar de banden tussen de Trump-campagne en Rusland.

Donald Trump junior, de oudste zoon van de Amerikaanse president, ontmoette de Russische advocate Natalia Veselnitskaya in de Trump Tower in New York, samen met Paul Manafort, die toen Trumps campagne leidde, en Trumps schoonzoon Jared Kushner, de man van Ivanka.

De ontmoeting vond plaats, omdat de dame via een tussenpersoon vooraf bezwarende informatie over de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton had beloofd. Veselnitskaya vertegenwoordigt als cliënten personen en bedrijven die dicht staan bij het Kremlin. Hoewel het zeker niet ongewoon is dat tijdens politieke campagnes bezwarende informatie over de tegenstander wordt verzameld, is het wél ongewoon dat die informatie bij buitenlandse regeringen zou worden gezocht.

Of Veselnitskaya ook daadwerkelijk informatie over Hillary Clinton gaf, is niet duidelijk. The New York Times kreeg weet van de ontmoeting, via drie adviseurs van het Witte Huis en twee andere bronnen die van de ontmoeting wisten. Zaterdag vroeg de krant Donald Trump junior om uitleg. Die zei toen niet dat Hillary Clinton tijdens de ontmoeting ter sprake was gekomen. Een dag later paste Trumps oudste zoon zijn versie aan. De Russische advocate had gezegd dat personen met Russische banden geld zouden storten aan de Democratische partij, en Hillary Clintons campagne zouden steunen. Maar de advocate zou vaag en ambigu zijn geweest, zodat Donald junior aan haar woorden geen touw kon vastknopen.

De Russische zou het vooral hebben willen hebben over adopties. Uit onmin over een zwarte lijst van Russische mensenrechtenschenders die de VS heeft opgesteld, heeft de Russische president Poetin de adoptie van Russische kinderen door Amerikaanse gezinnen verboden.

Onderzoek

President Trumps advocaat zegt dat zijn cliënt niet van de ontmoeting op de hoogte was. Maar allicht is daarmee de kous nog niet af. De speciale aanklager Robert Mueller zal meer willen weten van die ontmoeting, die zowel door Donald Trump junior als door Jared Kushner wordt bevestigd. Dit raakt immers de kern van zijn onderzoek: Mueller speurt naar de vermoedelijke banden tussen het campagneteam van Trump, en Rusland.

Maar daarnaast lopen ook parlementaire onderzoeken, in beide Kamers van het Congres. De parlementsleden vragen ook antwoorden. Congreslid Adam Schiff reageerde al dat hij iedereen die op die ontmoeting aanwezig was, daarover wil ondervragen. Schiff is de meest vooraanstaande Democraat in de inlichtingencommissie van het Huis.

Over de stand van het onderzoek dat Robert Mueller voert, is nog niet veel bekend. Mueller heeft nog geen enkele publieke mededeling gedaan, en hij houdt de media liefst van al op afstand. Wel is al bekend dat hij vijftien topjuristen in dienst heeft genomen, en dat hij zijn team nog verder zal uitbreiden. Supporters van Donald Trump reageerden al woedend dat Mueller een ‘heksenjacht’ zou voeren, omdat vier onder hen belangrijke donoren waren van Obama, Hillary Clinton en de Democratische partij.

Maar zeker één van de juristen doneerde ook aan de Republikeinse partij, en bovendien mag Mueller bij zijn aanwervingen geen rekening houden met welke partij zijn sollicitanten in het verleden financieel hebben gesteund.

Mueller heeft een zeer ernstige reputatie in Washington, en vermoedelijk zal hij de feiten die hij hoopt boven te halen, voor zich laten spreken. Zijn onderzoek kan maanden, zo niet nog jaren, voortduren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig