Vlaamse transfers bedragen 7 miljard euro
Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Foto: Photo News

De transfers van Vlaanderen naar de andere gewesten vertonen een dalende lijn. In 2014 waren die nog goed voor in totaal 7,1 miljard euro, maar in 2020 zal dat afgenomen zijn tot 6,6 miljard euro.

Vlamingen zien jaarlijks zo'n 7 miljard euro van het belastingsgeld naar Franstalig België verdwijnen. Dat blijkt uit een transferstudie van de KU Leuven, besteld door Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Maar dat bedrag neemt af. Van 7,1 miljard euro in 2014 tot 6,6 miljard euro in 2020.

De geldstromen tussen de deelstaten en de federale regering lopen voornamelijk via belastingen (zo'n 5 miljard euro) en de sociale zekerheid (2 miljard euro). De dotatiefinanciering bedraagt 118 miljoen euro. 

Omgerekend betekenen de transfers een kost van 2590 euro per gezin en per werkende Vlaming. Zonder de kosten van de vergrijzing in rekening te brengen zou dat bedrag zelfs oplopen tot 3000 euro, of 8 miljard in totaal. Ook Brussel draagt netto bij. Wallonië ontvangt zo 4820 euro per gezin. 

Verschillende factoren

In die daling spelen verschillende factoren een rol. Zo is er de demografische evolutie. Vlaanderen vergrijst sneller dan Wallonië en Brussel, waardoor de pensioenkosten in Vlaanderen sneller stijgen en Vlaanderen netto-ontvanger wordt. Vooral in Brussel is er op dat vlak een omgekeerde beweging.

Ook de zesde staatshervorming heeft een impact, met name door de regionalisering van een kwart van de personenbelasting. Daardoor verdwijnt ongeveer 10 miljard euro uit de perimeter van de studie en verkleint het relatieve overgewicht van Vlaanderen in termen van inkomsten uit de personenbelasting. Op die manier is er dus ook een daling van de transfer.

'Verleiding is groot...'

De transferstudie is nog niet besproken binnen de Vlaamse regering. Vlaams minister-president Geert Bourgeois blijft ook voorzichtig met conclusies. Hij wijst er enkel op dat Vlaanderen 'niet aan de knoppen zit' maar dat de transfers best wel 'een thema kunnen zijn bij de volgende verkiezingen'.

'De verleiding is ook groot om te kijken wat we zouden kunnen doen met 6,5 miljard euro op het vlak van welzijn, mobiliteit, onderzoek en ontwikkeling,...', aldus Bourgeois.

Eigenlijk schommelen de bedragen tussen 2000 en 2020 telkens tussen 6,1 en 7,1 miljard euro. Dat blijkt uit de studie 'Interregionale financiële stromen in België: 2000-2020'. Over de omvang van de geldstromen tussen de gewesten in ons land zijn in het verleden al verschillende studies uitgevoerd. Volgens die eerdere studies stroomt er jaarlijks, afhankelijk van de gebruikte methode, 6 tot 8 miljard euro van Vlaanderen naar de andere regio's.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig