Armand De Decker kwam en zweeg
Armand De Decker. Foto: BELGA
Het langverwachte getuigenis van ex-senator Armand De Decker (MR) voor de commissie-Kazachgate was bijzonder kort.

De Decker las met een enigszins aangeslagen stem verklaring voor waarin hij nogmaals benadrukte dat hij zich in de Kazachgate-zaak niets te verwijten had en dat hij ‘enkel zijn werk als advocaat van Chodiev had gedaan.’

Met het wetgevend proces om de wet op de verruimde minnelijke schikking door het parlement te laten goedkeuren, had hij naar eigen zeggen niets te maken. Hij ontkent dus elke beïnvloeding.

De Decker waste zijn handen in onschuld maar hij greep wel uitgebreid de kans om anderen met de vinger te wijzen. Hij deed dat sluw. ‘Meneer de voorzitter, u heeft vanochtend zelf nog op de RTBF-radio gezegd dat de CD&V en de diamantsector achter de wet zitten’, zei De Decker tegen Dirk Van der Maelen (SP.A).

Als dat klopt, kwam de wet er dus niet om Chodiev een plezier te doen, aldus de Decker.

Zoals gevreesd weigerde De Decker daarna te antwoorden op vragen ‘omdat hij zijn beroepsgeheim als advocaat moet respecteren'. Er loopt ook een gerechtelijk onderzoek in de zaak. ‘Ik zal daar mijn onschuld aantonen’, zei De Decker.

Het was vooraf al duidelijk dat de commissie voor een bijzonder delicate opdracht stond met de ondervraging van De Decker.

Als de commissie zich te veel had gemengd in het gerechtelijk onderzoek had dat zelfs tot nietigheid kunnen leiden. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig