Close: 'Brussel wil voorbeeld van hervorming zijn'
PS-burgemeester Philippe Close tussen zijn schepenen. Foto: pn

Brussel schrapt 326 van de 800 mandaten. Dat heeft de nieuwe Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) bekendgemaakt. Ook de vergoedingen van de bestuurders worden aangepakt.

De stad Brussel gaat met minder structuren werken. Zo fusioneert Brussels Expo - waar burgemeester Close voorzitter is - met de twee andere bestuursstructuren FIB en FSB, wat een vermindering van 54 naar vijftien bestuurders betekent. 13 van de 66 structuren, zoals de vzw Baden van Brussel - voor het zwembadenbeheer - worden afgeschaft. De structuren worden ook kleiner, waarbij maximaal twaalf bestuurders per structuur overblijven. 327 vergoede en niet vergoede mandaten worden geschrapt.

In alle structuren worden de vergoedingen verlaagd naar een standaardvergoeding van 78 bruto per bijgewoonde algemene vergadering. Verder krijgen bestuurders in bedrijvencentra, contactcentra, seniorenhulp en wijkhuizen voortaan geen vergoeding meer.

Ook het kadaster met bestuursleden en vergoedingen van de stad Brussel en het OCMW dat eerder al werd beloofd, staat ondertussen online.

Close: 'Nieuw imago creëren'

De maatregelen komen er na het schandaal rond Samusocial, de daklozenwerking waarvoor de vorige burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta (beiden PS) zich rijkelijk lieten vergoeden. 

'We kijken nu naar de toekomst en willen een voorbeeld van hervorming zijn', benadrukt kanidaat-burgemeester Philippe Close. 'En dat samen met het Gewest, want samen moeten we een nieuw imago creëren.' Dat beaamde schepen Els Ampe (Open Vld): 'De tradities en erfenissen uit het verleden zijn nu echt naar het verleden verwezen.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig