Drie Belgen aan de start in de Silk Way rally
Foto: EPA

Met een ceremonie op het Rode Plein in Moskou wordt vandaag/vrijdag de Silk Way rally op gang getrapt, de op één na langste rallyraid ter wereld. De rally start morgen/zaterdag in Rusland waarna het richting Kazachstan gaat om uiteindelijk 9559 km verder op 22 juli te eindigen in het Chinese Xi’an. Aan de start staan drie Belgische co-rijders. Bij de wagens gidst Tom Colsoul Yazeed Alrahji (X-Raid MINI John Cooper). Bij de trucks is Serge Bruynkens de navigator van de Kazach Artur Ardavichus (Iveco). Dave Berghmans vinden we terug aan de zijde van Michel Boucou (Daf). Het Belgische Overdrive team van Jean-Marc Fortin is eveneens van de partij en zet 5 wagens in.

De Dakar is de moeder aller rallyraids, maar de Silk Way is mogelijk nog uitdagender voor de teams. Vandaar dat deze wedstrijd aanzien wordt als de ideale voorbereiding op de komende Dakar. Als er nu nog iets schort aan de wagens kunnen de teams nog anticiperen vooraleer de wagens in november ingescheept worden voor Zuid-Amerika.

Het verbaast dan ook niet dat het officiële Peugeot-team op de afspraak is. Cyril Despres, Stéphane Peterhansel en Sébastien Loeb staan allen aan het vertrek. Bij X-Raid zijn alle ogen gericht op Yazeed Alrahji die zowaar Tom Colsoul naast zich krijgt als navigator. “Dinsdagavond werd ik door het team gebeld”, aldus Colsoul. “Timmo Gottschalk, de vaste corijder van Yazeed, had een zwaar motorongeval gehad en is enkele maanden uit. Ik ben vannacht om 23u30 afgereisd naar Moskou waar ik om 05u30 incheckte in het hotel. Om 07u00 u vanochtend werd mijn Chinees visum geregeld. Deze namiddag volgen enkele briefings en om 18u00 is er de ceremoniële start op het Rode Plein. Dat is pittig. Voor de rest mag ik nog alles eten en drinken. Het is een mooie kans die ik krijg. Alleen is het wel jammer dat we zo de Baja van Spanje missen. Jakub Przygonski en ik staan tweede in de WK-tussenstand. Wat de Silk Way betreft zijn de Peugeots de favorieten.”

“Overdrive brengt 5 wagens aan de start”, zegt teammanager Jean-Marc Fortin. “Met Christian Lavielle (BAIC Motor) mikken we op de top vijf. Met twee andere Chinese deelnemers hoop ik de top 10 te halen. Het weer in Rusland is momenteel niet al te best. De eerste dagen zullen een modderige bedoening worden. Eens in China wordt het leuker met nogal wat duinen en veel zand.”