New Yorkse burgemeester gaat mee betogen in Hamburg
Bill de Blasio Foto: REUTERS

Betogers tegen de G20-top in Hamburg zullen zaterdag een opmerkelijke gast mogen verwelkomen. De burgemeester van New York, Bill De Blasio, zal naar de Duitse havenstad afzakken, om deel te nemen aan verschillende evenementen in de marge van de wereldtop.

Dat heeft zijn entourage donderdag (plaatselijke tijd) bekendgemaakt in een kort persbericht.

De Blasio is als Democraat een uitgesproken tegenstander van de Amerikaanse president Donald Trump. Vooral op het vlak van het klimaat en immigratie zijn de twee elkaars tegenpolen.

Na een zeer bewogen verlopen donderdagavond vonden er vrijdagochtend vroeg opnieuw betogingen plaats in Hamburg. Maar het vroege uur kon maar weinig protestanten verleiden om de straat op te trekken. Er daagden dan ook maar een dertigtal mensen op.

Traangas

Het hevige verloop van de avond ervoor kan daar wel iets mee te maken hebben. In verschillende wijken van Hamburg raakten betogers en ordediensten slaags. De politie moest op bepaald moment traangas en het waterkanon inzetten om de grote betoging te stoppen.

Volgens een politie was een groep van een duizendtal op een totaal van 12.000 manifestanten verantwoordelijk voor de onlusten. Een zeventigtal agenten raakten bij de schermutselingen overigens gewond. Over het aantal arrestanten wil de politie niets kwijt.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig