Zwaantjes kunnen weer zwaantjes worden
Foto: VUM
Politiemensen met een motorrijbewijs zitten noodgedwongen in auto’s omdat er te weinig motoren zijn. Meer dan vijftig nieuwe motoren moeten daar verandering in brengen.

Voertuigen met 250.000 kilometer  of meer op de teller: bij de federale wegpolitie is het allesbehalve uitzonderlijk. Sommige  zijn al zo vaak opgelapt dat politiemensen er niet altijd met een gerust hart in patrouilleren langs de snelwegen. Het wagenpark is door jarenlange besparingen verwaarloosd, en voor de motoren geldt dat nog meer. Voor snelle interventies en controles op de grote verkeersassen zijn motoren  essentieel, maar er zijn er te weinig. In Vlaams- en Waals-Brabant – met de Brusselse Ring en verschillende snelwegen een van de drukste verkeerszones van het land – zijn er bijvoorbeeld maar 14 motoren voor 120 politiemensen met een motorrijbewijs (DS 22 september). Veel ‘zwaantjes’ raken dus geen motor meer aan.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) trekt nu twee miljoen euro uit voor nieuwe voertuigen voor de wegpolitie. Het gaat onder meer om 54 nieuwe motoren. Daarnaast komen er ook acht nieuwe Audi’s en een Skoda RS.
‘Het gaat om interventie- en snelle voertuigen’, zegt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van Jambon. ‘Sommige zullen uitgerust zijn met een signalisatiepaneel. De investering is van cruciaal belang, dit laat toe om de onderinvesteringen die zich hebben opgebouwd, weg te werken.’

De politievakbond VSOA is tevreden met de  nieuwe voertuigen. ‘Maar belangrijk is wel dat er ook wordt geïnvesteerd in personeel’, zegt ondervoorzitter Vincent Houssin. ‘De realiteit is helaas dat er te weinig ploegen zijn, waardoor het werk vaak beperkt blijft tot tussenkomsten bij ongevallen.’

Doordat die ploegen bovendien dikwijls van ver moeten komen, blijft de verkeershinder bij een ongeval langer duren dan noodzakelijk. Jambon hoopt de onderbemanning, die zich laat voelen bij alle diensten van de federale politie, op te lossen door een verhoogde rekrutering. Dit jaar zouden er 1.600 mensen moeten worden aangeworven, al duurt het dan nog een tijdje voor die ook echt kunnen worden ingezet.

Tot twee jaar wachten
Het geld voor de nieuwe voertuigen komt uit een enveloppe van vijftien miljoen euro. Ook voor  IT en bij de uitrustingen voor politiemensen in opleiding wordt  fors geïnvesteerd.
Voor de aankoop van de nieuwe voertuigen hoopt de politievakbond dat de aanbestedingsprocedure geen roet in het eten gooit. Doordat het een federale aankoop is, gelden er strikte regels voor de procedure en moet de Inspectie van Financiën groen licht geven. ‘Het kan soms tot twee jaar duren voor het nieuwe materiaal er effectief is’, klinkt het. ‘Ondertussen moeten we blijven rijden met onveilige auto’s.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in