100 tophits uit de 'Summer of Love'
Foto: rr
Voor rockmuziek waren de late sixties een gouden periode. Het genre bereikte een creatieve piek en vele artiesten werden aangevuurd door tijdsfactoren die daarna nooit meer in die mate samenkwamen. Met deze playlist geniet u een hele zomer lang van de beste muziek die voortvloeide uit de Summer of Love.

Wat meespeelde: de psychedelische invloed van LSD, de opruiende energie van de vele protestacties van de 'tegencultuur', de opkomst van FM-radio die een nieuw publiek bereikte, de technische innovaties in de studio, de geleidelijke versmelting van Afro-Amerikaanse ritmen met Europese harmonie, de impact van festivals.

Van de vroege sixties tot een eind in de jaren 70 was het één lange trip, die vandaag overleeft in vele 'klassieke' albums en een enorme greep klassieke singles. Helaas zijn vele tracks met de jaren ondergesneeuwd en worden veelal steeds dezelfde songs gedraaid, waardoor bands met een rijk repertoire gereduceerd worden tot hun meest mediagenieke momenten.

De Standaard is in de erfenis gaan graven en presenteert vandaagt deze top 100. Alle songs hebben een directe link met de tegencultuur: ze drukken protest of liefde uit, ze waren vaak grote hits, ze proberen nieuwe dingen uit, ze zijn klassiek geworden of vergeten. Deze lijst is goed voor meer dan zes uur luisterplezier, en hopelijks ontdekt u ook enkele onbekende parels. Enjoy!